БАКЛАВА са маком лепша је од било које штрудле, погодна и за оне који ПОСТЕ - Овај сочан и укусан колач, кад пробате, сигурно ћете правити често
Пре служења колач треба добро да упије сируп и да се охлади
Баклава је многима једна од омиљених посластица, а посебно током дана поста. С обзиром да је јуче почео Велики Васкршњи пост, ова преукусна баклава са маком идеална је као послужење након ручка.
Потребно је
500 г кора за питу
200 г млевеног мака
200 г посног млевеног кекса
300 г шећера
3 кесице ванилин шећера
1л воде
сок од једног лимуна
уље
Припрема
Рерну загрејте на 200 степени. У шерпу сипајте литар воде па додајте шећере и лимунов сок. Оставите да прокључа, па кад проври пустите тако 5 минута. Онда склоните са шпорета и пустите да се прохлади. У једној посуди сједините мак са млевеним кексом. У тепсију обложену пек папиром ставите прву кору, попрскајте је уљем па ставите другу кору. Поспите смесу мака са кексом, па прекријте кором. Понављајте поступак све док не остану само 2 коре. Једну од те две коре нанесите, попрскајте уљем и поспите шећером. Онда ставите задњу кору. Сеците по жељи. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени, док не порумени. Врућу баклаву прелијте хладним сирупом.