BAKLAVA sa orasima je klasik bez premca koji miriše na detinjstvo - Bakin recept od 3 sastojka za najsočniju poslasticu
Ako ste ikada probali baklavu iz ruku svoje bake, znate da nijedna druga ne može da je nadmaši. Sočna, slatka, puna oraha i natopljena sirupom, ova poslastica budi najlepše uspomene – a sada možete da je napravite i sami, po starom receptu koji se prenosi s kolena na koleno.
Baklava je više od kolača – ona je uspomena, miris praznika, i ukus doma. Nekada se pravila samo za najposebnije prilike, a svaka domaćica imala je svoju tajnu za sočnost i savršen sirup. Ovaj stari recept je jedan od onih koji uvek uspeva i topi se u ustima.
Potrebni sastojci za tepsiju veličine 38 cm.
- 750 g jufke za baklavu
- 800 g oraha
- 5 kašika šećera
Za premazivanje :
- 300 g maslaca
Agda/ Preliv
- 1 Kg šećera
- 1,200 ml vode
- 4 kolutića limuna
Priprema:
Najpre pripremiti orahe jedan deo seckati jedan deo samleti. U orahe dodati 5 kašika šećera i izmešati.
Otopiti maslac. Staviti preliv da se kuva. 15 minuta kuvati na srednjoj temperaturi od momenta kada proključa. Pred kraj kuvanja dodajemo kolutiće limuna koji kuvamo oko 3 minuta.
Izrežite oblik tepsije na listove jufke. Najpre ređati u tepsiju 4 lista kora.
Svaki list premazati maslacem.
Na četvrtu premazanu koru rasporediti deo smese oraha , toliko da prekrije celu koru.
Pazimo da nam smese ostane do kraja slaganja baklave. Nastavljamo ređati koru koju treba premazati maslacem i posuti orasima.
Za kraj ostaviti 4 lista jufke i jedan sa strane za prekrivanje baklave.
Baklavu prekriti sa 4 lista jufke. Tri lista premazati a četvrti ne, jer sledi rezanje baklave.
Baklavu možete izrezati po želji.
Izrezali smo na rombove.
Sad izrezanu baklavu ravnomerno premazati maslacem.
Prekriti jednom jufkom koju možete premazati tanko samo uljem.
Baklava je spremna za pečenje.
Pečemo u zagrejanoj rerni ukupno 90 minuta.
Prvih 10 minuta peći na 200 stepeni pa smanjiti na 150 stepeni i peći još idućih 80 minuta.
Baklavu izvaditi iz rerne i skinuti gornju koru.
Vruću baklavu iz rerne zaliti hladnom agdom.
Postepeno zalivati, najpre dobro natopiti do vrha baklavu i sačekati par minuta da upije agdu, ponovo dodati malo agde i sačekati da upije , sad se vidi agda da je baklava sva u agdi.
Baklava može dugo stajati u frižideru, sve je bolja i bolja što duže stoji ako se može sačuvati da se brzo ne pojede.
Prijatno!