БАКЛАВА са орасима је класик без премца који мирише на детињство - Бакин рецепт од 3 састојка за најсочнију посластицу
Ако сте икада пробали баклаву из руку своје баке, знате да ниједна друга не може да је надмаши. Сочна, слатка, пуна ораха и натопљена сирупом, ова посластица буди најлепше успомене – а сада можете да је направите и сами, по старом рецепту који се преноси с колена на колено.
Баклава је више од колача – она је успомена, мирис празника, и укус дома. Некада се правила само за најпосебније прилике, а свака домаћица имала је своју тајну за сочност и савршен сируп. Овај стари рецепт је један од оних који увек успева и топи се у устима.
Потребни састојци за тепсију величине 38 цм.
- 750 г јуфке за баклаву
- 800 г ораха
- 5 кашика шећера
За премазивање :
- 300 г маслаца
Агда/ Прелив
- 1 Кг шећера
- 1,200 мл воде
- 4 колутића лимуна
Припрема:
Најпре припремити орахе један део сецкати један део самлети. У орахе додати 5 кашика шећера и измешати.
Отопити маслац. Ставити прелив да се кува. 15 минута кувати на средњој температури од момента када прокључа. Пред крај кувања додајемо колутиће лимуна који кувамо око 3 минута.
Изрежите облик тепсије на листове јуфке. Најпре ређати у тепсију 4 листа кора.
Сваки лист премазати маслацем.
На четврту премазану кору распоредити део смесе ораха , толико да прекрије целу кору.
Пазимо да нам смесе остане до краја слагања баклаве. Настављамо ређати кору коју треба премазати маслацем и посути орасима.
За крај оставити 4 листа јуфке и један са стране за прекривање баклаве.
Баклаву прекрити са 4 листа јуфке. Три листа премазати а четврти не, јер следи резање баклаве.
Баклаву можете изрезати по жељи.
Изрезали смо на ромбове.
Сад изрезану баклаву равномерно премазати маслацем.
Прекрити једном јуфком коју можете премазати танко само уљем.
Баклава је спремна за печење.
Печемо у загрејаној рерни укупно 90 минута.
Првих 10 минута пећи на 200 степени па смањити на 150 степени и пећи још идућих 80 минута.
Баклаву извадити из рерне и скинути горњу кору.
Врућу баклаву из рерне залити хладном агдом.
Постепено заливати, најпре добро натопити до врха баклаву и сачекати пар минута да упије агду, поново додати мало агде и сачекати да упије , сад се види агда да је баклава сва у агди.
Баклава може дуго стајати у фрижидеру, све је боља и боља што дуже стоји ако се може сачувати да се брзо не поједе.
Пријатно!