Domaća LISNATA POGAČA - Pecivo bolje nego iz pekare, brzo i lako se mesi, a saznaćete i trik kako da vam bude hrskava i slojevita
Savršena uz ručak i večeru
Preporučujemo vam tradicionalnu lisnatu, masnu pogaču. Idealna je za bilo koju slavsku trpezu, ali i u slučaju da ste gladni i jede vam se topla iznutra mekana, a spolja hrskava pogača.
U produžetku saznajte šta vam je potrebno od sastojaka i kako se pravi.
Sastojci:
- 700 grama brašno i 150 grama za posipanje
- 100 mililitara vode
- 200 mililitara jogurta ili mleka
- 100 mililitara ulja ili 1 puna kašika domaće svinjske masti
- 1 jaje
- 30 - 40 grama kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 100 grana kukuruznog brašna ili palenta
- 250 grama svinjske masti ili isto toliko putera ili margarina
- 150 grama mrvljenog sira
- 1 jaje za premazivanje
U posudu sipajte oko 500 grama brašna, 100 militara ulja, 200 militara jogurta, 1 kašičicu šećera, 1 punu kašiku domaće masti, 1 kesicu suvog kvasca, jedno jaje, 2 kašičice soli i sve to razbijte žicom za mućenje ili rukama.
Zamešeno testo izvadite na površinu sa brašnom i lepo ga umesite.
Kada ga umesite prekrijte ga brašnom i ostavite da odstoji 20 minuta, pokrijte ga nekom čistom tkaninom.
Kada naraste testo razvucite ga i premažite svinjskom mašću i pospite kukuruznim brašnom, a zatim celu površinu testa zavijte u rolat.
Rolat izrežite na pola, zatim ponovo na pola, na 8 jednakih delova.
Svaki rolat spljoštite na površini gde ste sipali brašno. Uzmite svaki rolatić i razvucite jednu okruglu koru i to uradite sa svakim delom rolata.
Svaku koru premažite mašću zatim stavite mrvljeni sir, a potom preko nje prebacite novu koru i isto je tako nafilujte. Tako do kraja sa svakom korom.
Premažite pogaču žumancetom i samo površinsu isecite na kocke. Preko sipajte kukuruznog brašna i razne semenke po ukusu, kao i komadiće drobljenog sira.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni /15 minuta i na 180 stepeni 15-20 minuta.