Skip to main content
radijator

GREJANJE I ALERGIJE: Sprečite respiratorne probleme i suv vazduh uz ove JEDNOSTAVNE TRIKOVE

Foto: Shutterstock
Suv vazduh izaziva kašalj, a sezona grejanja nove alergije

Suv vazduh u prostorijama s centralnim grejanjem isušuje nosnu sluzokožu, što olakšava put bakterijama, virusima i alergenima da prodru u disajne organe i izazovu respitarorne probleme.

Ovih dana ljudi se najčešće žale na produženi suvi kašalj sa povremenim iskašljavanjem manjih količina sekreta. Kašalj može da se javi i u napadu sa zacenjivanjem, da remeti san i kvalitet života. Duži boravak u zatvorenim prostorijama znači i izloženost kućnoj prašini posebno alergenu poreklom od grinja, pa je to najčešći uzrok pojave kašlja, ali i otežanog disanja, sa sviranjem u grudima kod onih koji imaju alergijsku astmu.

NE KUPUJTE GA, OVO MLEKO JE OPASNO: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicama

NE KUPUJTE GA, OVO MLEKO JE OPASNO: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicama

ŽENE, NIJE SVEJEDNO KADA JEDETE MESO! Nutricionista UPOZORAVA - utiče na hormone i izaziva OVE PROBLEME

ŽENE, NIJE SVEJEDNO KADA JEDETE MESO! Nutricionista UPOZORAVA - utiče na hormone i izaziva OVE PROBLEME

Osobe koje nisu alergične na grinje iz kućne prašine ali su alergične na polene kod njih postoji preosetljivost sluzokože disajnih puteva pa iako nema polena, suvi vazduh, povećana koncentracija prašine ili drugih aerzagađivča, posebno duvanskog dima, deluje nadražajno na sluzokožu disajnih puteva pa i oni mogu imati slične tegobe.

Grejanje
Grejanje
Foto: Profimedia

Ukoliko je grejanje na termoakumulacione peći ne preporučuje se uključivanje ventilatora, jer se tako podiže prašina sa poda. Ukoliko je grejanje na čvrsto gorivo voditi računa da što manje bude prašine poreklom od uglja ili drva. Fliteri za prečišćavanje vazduha su korisni jer smanju broj čestica prašine i alergena poreklom od grinja. Osveživači prostora su simpatični, ali treba proveriti da li je osoba možda alergična na određeni miris. Ukoliko se prostorije redovno provetravaju oni nisu neophodni.

Optimalna temperature je individualni osećj ali trebalo bi da se kreće od 19 – 24 C. 

Korišćenje svežeg voća i povrća, različitih žitarica, orašastog voća i semenki omogući će bolju ishranu i zaštitu i kože i sluzokože disajnih puteva. Ukoliko je potrebno treba koristiti i multivitaminske preparate.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd