Iako najzdravije, ovo "sirotinjsko jelo" više niko ne želi na tanjiru: Dokazano jača srce i kosti, a na dohvat ruke je
Jesnostavna, laka i jeftina žitarica je izvor zdravlja.
Nepotrebna težnja da se odričemo jela koja se smatraju "sirotinjskim", dok istovremeno biramo modernije namirnice, dovela je do toga da prestanemo da jedemo proso. To je velika šteta, imajući u vidu brojne prednosti koje ova lako svarljiva žitarica pruža.
Da li jedete proso?
Proso je vrsta žitarice koja je okrugla, veoma sitna i ponegde blago spljoštena. Žuto bele je boje i ima blago slatkast ukus. Zrno prosa je obavijeno ljuskom koju je potrebno ukloniti pre konzumacije.
Jedna je od retkih žitarica koja ne sadrži gluten, što je od velikog značaja jer mnogi ljudi imaju alergiju na gluten. Takođe je poznato da gluten utiče na povećanje telesne težine. Proso sadrži mnogo vitamina i minerala, kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamini A, E i B, ali i gvožđe i vlakna.
Proso je izrazito bazna žitarica, a poznato je da se virusi, bakterije i drugi patogeni teže razvijaju u organizmu koji je alkalizovan.
Bogat nutritivni profil
Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu izgradnju i obnovu mišića i ćelija kože. Bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, što daje dug osećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.
Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće koje su važne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D. Zbog prisustva ugljenih hidrata koji se sporo vare, proso je dobra hrana i za dijabetičare.
Kardiolozi preporučuju proso kao namirnicu koju bi trebalo češće uvrstiti u ishranu. Bogato je kalijumom, koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.
Proso je jedna od najboljih namirnica za čišćenje bubrega, ali i za sprečavanje pojave kamena ili peska u bubrezima. Kod urinarnih infekcija ima pozitivno dejstvo i podstiče izbacivanje mokraće.
Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno konzumiraju proso ređe imaju simptome astme ili druge bolesti pluća.