Иако најздравије, ово "сиротињско јело" више нико не жели на тањиру: Доказано јача срце и кости, а на дохват руке је
Јесноставна, лака и јефтина житарица је извор здравља.
Непотребна тежња да се одричемо јела која се сматрају "сиротињским", док истовремено бирамо модерније намирнице, довела је до тога да престанемо да једемо просо. То је велика штета, имајући у виду бројне предности које ова лако сварљива житарица пружа.
Да ли једете просо?
Просо је врста житарице која је округла, веома ситна и понегде благо спљоштена. Жуто беле је боје и има благо слаткаст укус. Зрно проса је обавијено љуском коју је потребно уклонити пре конзумације.
Једна је од ретких житарица која не садржи глутен, што је од великог значаја јер многи људи имају алергију на глутен. Такође је познато да глутен утиче на повећање телесне тежине. Просо садржи много витамина и минерала, као што су калцијум, калијум, јод, магнезијум, витамини А, Е и Б, али и гвожђе и влакна.
Просо је изразито базна житарица, а познато је да се вируси, бактерије и други патогени теже развијају у организму који је алкализован.
Богат нутритивни профил
Просо садржи кључне аминокиселине које помажу изградњу и обнову мишића и ћелија коже. Богато је угљеним хидратима који се полако варе, што даје дуг осећај ситости и помаже у процесу мршављења.
Ова житарица садржи и природне масноће које су важне за апсорпцију витамина, укључујући каротен и витамин Д. Због присуства угљених хидрата који се споро варе, просо је добра храна и за дијабетичаре.
Кардиолози препоручују просо као намирницу коју би требало чешће уврстити у исхрану. Богато је калијумом, који помаже у борби против срчаних болести, нормализује крвни притисак и јача крвне судове.
Просо је једна од најбољих намирница за чишћење бубрега, али и за спречавање појаве камена или песка у бубрезима. Код уринарних инфекција има позитивно дејство и подстиче избацивање мокраће.
Истраживања показују да људи који редовно конзумирају просо ређе имају симптоме астме или друге болести плућа.