Skip to main content
Bokvica

IMA JE SVUDA: Stavljate je na RANU, ali to nije jedino što ova biljka LEČI, njena primena je mnogo šira

Lekoviti nisu samo listovi.

Bokvica kao lekovita biljaka se koristi već vekovima. To je višegodišnja lekovita biljka koja je rasprostranjena po celom svetu. Raste na travnjacima i livadama do 2.500 metara nadmorske visine, a može da naraste i do pola metra.

Osećate BOLOVE u nogama? Napravite OVAJ jednostavan NAPITAK i olakšajte sebi muke

Od ove biljke se koriste najčešće listovi, iako je i stabljika veoma lekovita.

JELOVNIK PROTIV CELULITA: Poštuj OVA pravila i spreči nastanak čuvene "pomorandžine kore"!

Listovi se beru od početka maja do avgusta i suše se u hladovini, na promaji, a lekoviti su samo oni listovi koji zadrže zelenu boju i kad se osuše.

Bokvica sadrži vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin.

Bokvica
Bokvica
Foto: Pixabay

Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica deluje kao antibiotik. Sveže isceđen sok se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.

MRŠAVIĆETE PREKO NOĆI: 8 načina za gubljenje kilograma tokom spavanja!

Pozitivan uticaj ima i na organe za varenje, pa se preporučuje za lečenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a neka istraživanja su pokazala da ekstrakt bokvice leči i hemoroide.

Želiš da se hraniš zdravo? Započni jutro ovim zanimljivim MUSLIJEM koji je osvojio internet!

Ukoliko obvu biljku stavljate na ranu ili opekotinu,listovi sveže bokvice bi trebalo prvo popariti a zatim staviti na ranu treba da se iseckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.

Fudbaler Partizana završio sezonu i ide na operaciju!

Čaj od ove biljke se priprema tako što se kafena kašičica suvih, isitnjenih listova bokvice prelije sa 2dl ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim se procedi. Čaj se može koristiti kao obloge za lečenje konjunktivitisa.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd