Skip to main content
kafa

95% SRBA u ovo vreme PIJE KAFU! Nutricionistkinja upozorava - pravi problem sa hormonima, zbog toga ste NERVOZNI

Foto: Shutterstock
Kafa je sastavni deo našeg jutra, ali ako je pijete u pogrešno vreme, dobijate kontraefekat!

Kafa ima brojne dokazane dobre efekte, ako se pije u umerenim kolicinama. Ali, ako šolju kafe popijete ujutru praznog stomaka, to može da uzrokuje niz zdravstvenih problema. 

"MLADI danas VOLE NOVAC i slavu"! Srpska influenserka progovorila o POVEĆANJU GRUDI i osudama sa kojima se suočava

"MLADI danas VOLE NOVAC i slavu"! Srpska influenserka progovorila o POVEĆANJU GRUDI i osudama sa kojima se suočava

Oglasio se PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK - Dejan Dragojević prešao u ISLAM, a evo kakav je stav crkve povodom ovoga

Oglasio se PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK - Dejan Dragojević prešao u ISLAM, a evo kakav je stav crkve povodom ovoga

Ako pre doručka konzumirate kafu, rizikujete da vam se sistem za varenje ulenji, jer on svakako luči kiselinu i zbog kafe, a stomak je i dalje prazan.

Odredene bakterije u stomaku vole nesvarene proteine i drugu hranu, a kada navale na te ostatke, proizvode hidrogen sulfid, zbog čega se u stomaku stvaraju gasovi.

Ljudima kojima „treba“ da ujutru najpre popiju kafu to rade jer im treba da ih kofein "prodrma". Ali, kofein povećava rizik od anksioznosti i depresije na mnogo načina.

kafa
kafa
Foto: Profimedia

Nutricionistkinja i fitnes trener Ivana Šarčević podelila je kako ispijanje kafe može imati samo benefite i ne remetiti balans hormona.

A ovo su njeni saveti:

Ne pijte kafu na prazan stomak.

Ako pijete kofein na prazan stomak on se veoma brzo apsorbuje u vaš krvotok. Samim tim povećava vaš kortizol i adrenalin što dovodi do toga da vaše telo ulazi u režim borbe i time povećava fizički stres.Nakon što se povisi hormon stresa/kortizol odmah ujutro, biće potrebno odredjeno vreme da ovaj hormon ponovno dodje u ravnotežu.

Sačekajte 45 minuta do 1 sat nakon buđenja na svoju prvu kafu

Isto je u pitanju povećan kortizol. Naš najveći maksimum kortizola doživljavamo u prvom satu nakon budjenja. Tako da sačekajte malo pre ispijanja prve kafe. To će vam pomoći da izbegnete preveliki skok i naknadno nagli pad kortizola.

Dodajte protein ili kolagen u prahu

Ovako ćete dodati protein vašoj kafi i pomaći će da vam šećer u krvi bude stabilniji na prazan stomak.

Ne pijte kafu posle 15h

Izbegavanje kofeina popodne ili najmanje 7h pre spavanja će sprečiti poremećaj sna. Melatonin (“hormon sna ili noći”) i kortizol imaju inverznu vezu (da bi se melatonin povećao kortizol mora da se smanji). Tako da bi bilo dobro da izbegavate u popodnevnim časovima kafu i time podržimo proizvodnju melatonina.

Pripazite sa kofeinskim pićima “bez šećera”

Ako se borite sa zdravstenim tegobama creva ili aknama(kožom) pripazite na ova pića i sirupe. Mnogi od ovih pića i sirupa se proizvode fermentacijom i puni su preradjenih sastojaka koji loše utiču na creva i kožu.

Popijte manju kafu ili pola iste

Ako već pijete iz velike šolje ili pijete mnogo kafe u toku dana, probajte sa pola doze kada god je moguće. Ima isti ukus i pomoći će vašem nivou kortizola.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd