Kremasta, mekana, savršena: Torta koja se topi u ustima - za ovom tortom je poludela omladina: Recept je intrigantan
Ako volite deserte koji mirišu na tradiciju i tople porodične trenutke, češka medena torta Medovník biće pravo otkrovenje za vaše nepce – nežna, slojevita i bogata aromama meda, pavlake i karamele, ova poslastica je praznik za sva čula.
U češkoj kuhinji, koja obiluje rustičnim aromama i toplinom domaće tradicije, posebno mesto zauzima torta Medovník – elegantna, višeslojna poslastica koja spaja ukuse meda, karamele i pavlake.
Ova torta, iako jednostavna u sastavu, oduševljava svojom dubinom i aromatičnim notama koje podsećaju na detinjstvo i praznične dane.
Sastojci:
Za kore (6 korica):
- 100 g maslaca
- 150 g kristal šećera
- 2 kašike meda
- 2 jaja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 400 g brašna
Za fil:
- 500 ml pavlake (kisela pavlaka sa 20% mm ili punomasna pavlaka)
- 150 g šećera u prahu
- 1 kašika vanilin šećera
Za dekoraciju:
- Mleveni ostaci korica (od jedne kore)
- Mleveni orasi ili lešnici (opciono)
Priprema:
1. Kore:
U šerpi na pari ili vrlo laganoj vatri istopite maslac, dodajte šećer i med. Mešajte dok se sve ne rastopi.
Sklonite sa vatre, dodajte jaja i brzo mešajte da se ne zgrušaju.
Umutite sodu bikarbonu, pa dodajte prosejano brašno u smesu. Zamesite glatko testo.
Podelite testo na 6 delova. Svaki deo razvijte u tanku koru (oko 2 mm) na papiru za pečenje.
Pecite svaku koru na 180°C oko 5–6 minuta dok ne porumeni. Jednu koru sačuvajte za mlevenje i posipanje.
2. Fil:
Umutite pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrsta i kremasta.
3. Slaganje:
Na tacnu stavite jednu koru, premažite filom, pa stavite sledeću koru. Ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil.
Tortu premažite i sa strane.
Jednu pečenu koru izmrvite i pomešajte s mlevenim orasima, pa pospite celu tortu.
Napomena:
Torta treba da odstoji minimum 12 sati, a idealno 24–48 sati u frižideru da bi omekšala i razvila puni ukus.