Najhranljiviji doručak - Recept za PALENTU SA POVRĆEM, savršena za užurbane i gladne, topi se u ustima
Palenta u kombinaciji sa povrćem dobija posebnu draž.
Kada ujutru nemate mnogo vremena za doručak, palenta je odličan izbor. Pratite recept u nastavku za današnji prvi obrok.
Sastojci:
- 500 ml vode
- kašičica soli
- 250 g palente
- 30 g neslanog putera
- 50 g izrendanog parmezana
- patlidžan
- dve tikvice
- dva paradajza
- glavica crnog luka
- 250 ml soka od paradajza
- kašičica sirćeta
- 200 g izrendane gaude
- začini po ukusu
Priprema:
U šerpu stavite vodu i so i sačekajte da proključa, pa dodajte palentu. Neprestano mešajte dok ne upije svu tečnost.
Skinite sa ringle, pa sipajte puter i parmezan. Pleh premažite uljem ili puterom, a palentu ravnomerno rasporedite.
Pustite da se ohladi 30 minuta, pa stavite u frižider na još toliko.
Za to vreme isecite patlidžan, tikvice, luk i paradajz. U šerpicu sipajte sok od paradajza i začine, a sos kuvajte oko tri minuta.
Sosem prelijte ohlađenu palentu. Preko toga naređajte sveže povrće.
Prekrijte aluminijumskom folijom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 30 minuta. Potom sklonite foliju i pecite još toliko. Kada izvadite jelo iz pećnice prekrijte gauda sirom i vratite na još 10 minuta. Prijatno!