Најхранљивији доручак - Рецепт за ПАЛЕНТУ СА ПОВРЋЕМ, савршена за ужурбане и гладне, топи се у устима
Палента у комбинацији са поврћем добија посебну драж.
Када ујутру немате много времена за доручак, палента је одличан избор. Пратите рецепт у наставку за данашњи први оброк.
Састојци:
- 500 мл воде
- кашичица соли
- 250 г паленте
- 30 г несланог путера
- 50 г изренданог пармезана
- патлиџан
- две тиквице
- два парадајза
- главица црног лука
- 250 мл сока од парадајза
- кашичица сирћета
- 200 г изрендане гауде
- зачини по укусу
Припрема:
У шерпу ставите воду и со и сачекајте да прокључа, па додајте паленту. Непрестано мешајте док не упије сву течност.
Скините са рингле, па сипајте путер и пармезан. Плех премажите уљем или путером, а паленту равномерно распоредите.
Пустите да се охлади 30 минута, па ставите у фрижидер на још толико.
За то време исеците патлиџан, тиквице, лук и парадајз. У шерпицу сипајте сок од парадајза и зачине, а сос кувајте око три минута.
Сосем прелијте охлађену паленту. Преко тога наређајте свеже поврће.
Прекријте алуминијумском фолијом, па пеците у загрејаној рерни на 190 степени 30 минута. Потом склоните фолију и пеците још толико. Када извадите јело из пећнице прекријте гауда сиром и вратите на још 10 минута. Пријатно!