NE JEDITE OVO TOKOM ZIME - Evo koje namirnice bi trebalo potpuno izbeći u hladno doba godine, a ove unosite što više
Uprkos vitaminima kojim obiluju, postoji spisak voća i povrća koje bi trebalo izbegavati tokom zime.
Svaka biljka ima jasno određeno vreme za rast, a veštački uzgoj van sezone ume da naškodi onima koji je jedu. S tim u vezi, predstavljamo vam spisak voća i povrća koje se ne preporučuju tokom zime, ali i one vrste koje treba učestalije unositi.
Izbegavati tokom hladnih meseci
Bobičasto voće, poput malina i jagoda, treba izostaviti iz svoje ishrane u ovom periodu. Ukoliko naiđete na ovo crveno voće u prva tri meseca godine, znaćete da se gaji van svoje prirodne sezone. Zbog toga sadrži mnogo pesticida čiji unos deluje loše na organizam.
Spanać i paradajz su još jedan dvojac koji valja izbeći. Gaje se u plastenicima, pa je njihova prirodna aroma isforsirana i nezdravi su za konzumaciju.
Kada jedete pomenute namirnice u ovo doba, pored hemikalija koje deluju štetno, mogu se pojaviti probavne tegobe, alergijske reakcije i dugoročni zdravstveni problemi. Umeju narušiti digestivni sistem i izazvati preosetljivost.
Češće unositi zimi
Preporučuje se unos voća i povrća koje prirodno raste tokom zime. U to spadaju korenske biljke, poput cvekle, šargarepe i krompira koje se lako skladište kada je niska temperatura. Zimsko povrće, kao što su prokelj, kupus i karfiol takođe je odličan izbor.
Među voćem savršenim za zimsku ishranu ističu se jabuke i kruške. Obično dolaze iz lokalne proizvodnje, a to upućuje na njihovu svežinu i manju izloženost hemikalijama.
Srbija Danas/Zadovoljna.rs/Milorad Milovanović/S.P.