НЕ ЈЕДИТЕ ОВО ТОКОМ ЗИМЕ - Ево које намирнице би требало потпуно избећи у хладно доба године, а ове уносите што више
Упркос витаминима којим обилују, постоји списак воћа и поврћа које би требало избегавати током зиме.
Свака биљка има јасно одређено време за раст, а вештачки узгој ван сезоне уме да нашкоди онима који је једу. С тим у вези, представљамо вам списак воћа и поврћа које се не препоручују током зиме, али и оне врсте које треба учесталије уносити.
Избегавати током хладних месеци
Бобичасто воће, попут малина и јагода, треба изоставити из своје исхране у овом периоду. Уколико наиђете на ово црвено воће у прва три месеца године, знаћете да се гаји ван своје природне сезоне. Због тога садржи много пестицида чији унос делује лоше на организам.
Спанаћ и парадајз су још један двојац који ваља избећи. Гаје се у пластеницима, па је њихова природна арома исфорсирана и нездрави су за конзумацију.
Када једете поменуте намирнице у ово доба, поред хемикалија које делују штетно, могу се појавити пробавне тегобе, алергијске реакције и дугорочни здравствени проблеми. Умеју нарушити дигестивни систем и изазвати преосетљивост.
Чешће уносити зими
Препоручује се унос воћа и поврћа које природно расте током зиме. У то спадају коренске биљке, попут цвекле, шаргарепе и кромпира које се лако складиште када је ниска температура. Зимско поврће, као што су прокељ, купус и карфиол такође је одличан избор.
Међу воћем савршеним за зимску исхрану истичу се јабуке и крушке. Обично долазе из локалне производње, а то упућује на њихову свежину и мању изложеност хемикалијама.
Србија Данас/Zadovoljna.rs/Милорад Миловановић/С.П.