Nećete ni primetiti da nema ni kapi ULJA! Pasulj na VODI, po receptu RUKUMIJSKIH MONAHINJA, biće sigurno nezaobilazno jelo tokom posta
Pasulj predstavlja jedno od najzahvalnijih i najčešće spremanih jela tokom dugog posta.
Ukus posne hrane na vodi koja je pripremljena rukama monahinja manastira Rukumija, ostaviće bez teksta i one koji su možda bili skeptični.
Kuvar posnih jela na vodi, nastao je najpre kao malena knjižica koja je pripremljena u želji da pomogne vernicima tokom najdužeg posta, a razvio se u pravi kuvar koji može biti zanimljiv svima, onim iskusnim domaćicama, ali i onima koji su početnici.
- Sastojci:
- 300 gr belog pasulja
- 1 paškanat
- 1 koren peršuna
- 1/2 celera
- 3 šargarepe
- 2 crna luka
- 1 lovorov list
- 1 ljuta papričica
- 3 bela luka
- 250 ml sosa od paradajza
- so, biber, suvi začin po želji
- Suva zaprška:
- 2 kašika brašna
- 1 kašika začinske crvene paprike
Priprema:
Pasulj stavljamo u vodu, ali ne u previše vode da proključa. Iscedićemo tu vodu, nalićemo drugu. Tokom trećeg ključanja dodajemo povrće koje ćemo prethodno iseckati. Stavljamo jednu papriku i tri čena belog luka.
Pripremimo iseckan beo luk, kašičicu soli , sve to sjedinimo sa dve kašike brašna, jednom kašikom mlevene začinske paprike, malo suvog začina po ukusu. Dodati vodu i napraviti suvu zapršku.
Nakon što smo je sjedinili dodajemo je u pasulj, uz stalno mešanje, na tihoj vatri da pasulj vri.
Prijatno!