Starinski RECEPT koji i dalje OSVAJA! Prhke slatke kiflice, kojima ovaj SASTOJAK daje fantastičan ukus
Ako tražite recept za kiflice koje su spolja hrskave, a iznutra neodoljivo ukusne, onda morate da isprobate recept za ovaj starinski slatkiš.
Brzo se spremaju, nestaju još brže, a ovaj sastojak im daje takav ukus da će zasigurno biti na svakoj trpezi.
Osim što su jednostavne za pripremanje, idealne su za proslave, prijateljska druženja ili kao slatki zalogaj uz popodnevnu kafu.
Priprema ovih kiflica je brza i jednostavna, a kao rezultat dobićete neodoljive i prhke kokos kiflice koje se tope u ustima pri svakom zalogaju.
Ono što daje čar ovom receptu jeste to što se krajevi ovih kiflica umaču u čokoladu, a posebnost im daje kokos.
Bilo da ste vešti u kuhinji ili ne, ovaj recept za prhke kokos kiflice će vam sigurno uvek uspeti.
- Sastojci:
- 200 gr domaće masti / 250 gr margarina ili putera
- 100 gr šećera u prahu
- 2 jaja
- 200 gr kokosa
- 400 gr - 450 gr brašna
- 100 gr čokolade
- 50 gr oraha
- 50 gr kokosa
Postupak:
Domaću svinjsku mast/puter ili margarin stavitu u posudu i drvenom kašikom umutite. Zatim dodajte 100 gr šećera u prahu uz mućenje ne bi li se sastojci sjedinili. Dodajte dva cela jaja. Kada jaja razbijete dodajte 150 gr brašna, zatim 200 gr kokosa, uz lagano mešanje da se sastojci sjedine.
Brašno , 300 gr lagano dodajemo u smesu i rukom zamesimo testo u jednu "loptu". Preporuka je da se nikada ne dodaje odmah cela kolicina brašna. Testo stavljamo u providnu foliju, a zatim u frižider na nekih 20 minuta da se testo stegne i bude laške za oblikovanje.
Nakon vađenja testa iz frižidera, podelite na nekoliko delova. Od komada testa napravite dužu traku, ne previše tanku. Zatim "rezati" testo na 7 - 8 cm dužine ove trakice. Zakrivite im krajeve i najobičnijom viljuškom pritisnite krajeve. Ređati ih u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Na taj način uradite sa celim testom, a veličinu kiflica određujete sami.
Rernu je potrebno prethodno zagrejati na 180 stepeni. Pleh sa kiflicama pecite 20 minuta.
Otopite 100 gr čokolade i na sasvim jednostavan način umočite krajeve kiflica u istopljenu čokoladu, a zatim u kokos ili po izboru orahe, lešnike.
Ove kiflice sve što duže stoje sve su ukusnije. Mogu se držati i u zamrzivaču i po potrebi izvaditi.
Prijatno!