Нећете ни приметити да нема ни капи УЉА! Пасуљ на ВОДИ, по рецепту РУКУМИЈСКИХ МОНАХИЊА, биће сигурно незаобилазно јело током поста
Пасуљ представља једно од најзахвалнијих и најчешће спреманих јела током дугог поста.
Укус посне хране на води која је припремљена рукама монахиња манастира Рукумија, оставиће без текста и оне који су можда били скептични.
Кувар посних јела на води, настао је најпре као малена књижица која је припремљена у жељи да помогне верницима током најдужег поста, а развио се у прави кувар који може бити занимљив свима, оним искусним домаћицама, али и онима који су почетници.
- Састојци:
- 300 гр белог пасуља
- 1 пашканат
- 1 корен першуна
- 1/2 целера
- 3 шаргарепе
- 2 црна лука
- 1 ловоров лист
- 1 љута папричица
- 3 бела лука
- 250 мл соса од парадајза
- со, бибер, суви зачин по жељи
- Сува запршка:
- 2 кашика брашна
- 1 кашика зачинске црвене паприке
Припрема:
Пасуљ стављамо у воду, али не у превише воде да прокључа. Исцедићемо ту воду, налићемо другу. Током трећег кључања додајемо поврће које ћемо претходно исецкати. Стављамо једну паприку и три чена белог лука.
Припремимо исецкан бео лук, кашичицу соли , све то сјединимо са две кашике брашна, једном кашиком млевене зачинске паприке, мало сувог зачина по укусу. Додати воду и направити суву запршку.
Након што смо је сјединили додајемо је у пасуљ, уз стално мешање, на тихој ватри да пасуљ ври.
Пријатно!