Omiljeno POVRĆE Srba košta samo 50 dinara i najjeftinija je opcija za OBNOVU JETRE i LEČENJE GIHTA - Uspešno spušta holesterol, a salata se koristi u mnogim dijetama
Sadrži jedinjenja koja se bore protiv teških bolesti i imaju moć da kontrolišu upalu i smanjuju rizik od srčanih problema.
Pretražujući kulinarske kanale na društvenim mrežama, naići ćete na bezbroj snimaka kuvara
iz celog sveta koji hvale kupus kao izuzetno svestrano povrće. Zato, prilikom sledeće
kupovine, razmislite o tome da ga dodate u korpu.
Osim što je u trendu, kupus je i veoma nutritivno bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne
potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset odsto dnevne potrebe za
folatima. Ovo lisnato povrće takođe sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcijuma,
kalijuma, vitamina A, gvožđa i riboflavina.
Kupus pripada porodici kupusnjača, zajedno sa brokolijem, karfiolom, keljom i zelenilom.
Svi oni sadrže jedinjenja koja se bore protiv teških bolesti i imaju moć da kontrolišu upalu i smanjuju rizik od srčanih problema.
S obzirom na njegov nutritivni profil, kupus se svakako može smatrati superhranom, ali često je zapostavljen u korist nekih drugih trendi zdravih namirnica.
U narodnoj medicini se koristi za regeneraciju jetre, lečenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, blagotvorno deluje na funkcionisanje srca i krvotoka, snižava povišeni holesterol.
Kupus može da varira u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a listovi mogu biti glatki ili
naborani.