OVAJ PARADAJZ JE OTROVAN - Ne dozvolite da vas prevare u supermarketu ili na pijaci, lako ćete prepoznati voće nebezbedno za upotrebu
Dobro obratite pažnju na ovo!
Paradajz je popularno voće koje se konzumira kao povrće i učestalo koristi. Pri njegovoj kupovini vodite računa da li je zelen, dovoljno zreo ili otrovan.
Proizvođači raznog voća i povrća prskaju svoje biljke kako bi one izgledale što lepše, primamljivije i, nažalost, nezdravije za buduće kupce.
S obzirom na to da je čovek vizuelan tip, uglavnom će nad kvalitetom presuditi estetika, te je to karta na koju "igraju" različiti prodavci. Međutim, ta navika nas često može koštati glave.
Da biste utvrdili da li povrće ili voće ima pesticide, možete da isečete paradajz i pogledate kakva mu je unutrašnjost. Obično paradajz sa toksinima ima žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti “deo”.
Obratite pažnju da paradajz nije iste veličine i identičnog izgleda, jer taj koji izgleda kao da je “nacrtan” po istom modelu, najizvesnije nije prirodan. Izbegavajte upakovane plodove, oni su gotovo po pravilu iz proizvodnje u kojoj se obilato koristila hemija i pesticidi.
Ako paradajz ne izgleda “savršeno”, ukoliko na sebi ima brazde, braon šare ili poneki izgleda “felerično”, najverovatnije se radi o neprskanom paradajzu.
Srbija Danas/Krstarica/Prenela S.P.