Ovako napravljena salata od cvekle brzo PRAZNI CREVA, ubrzava METABOLIZAM i čisti JETRU!
Salata od cvekle i suvih šljiva – jednostavno jelo koje čisti organizam!
Cvekla je poznata kao prirodni saveznik u čišćenju organizma – podstiče rad creva, jetre i krvnih sudova, a mnogi tvrde da daje brže rezultate od pojedinih farmaceutskih preparata za regulisanje probave.
U kombinaciji sa suvim šljivama i jednostavnim dresingom, dobijamo salatu koja je istovremeno ukusna i bogata vitaminima.
Kako se priprema:
-
Potrebne su dve veće cvekle (po mogućstvu tamnije). Kuvaju se oko pola sata, a zatim odmah isperu hladnom vodom i ostave 5–10 minuta da odstoje. Na ovaj način zadržavaju sočnost i ne raskuvavaju se. Kada se prohlade, oljuštite ih i isecite na tanke trakice.
-
Za dresing pomešajte dve kašike suncokretovog ulja, kašiku limunovog soka ili sirćeta, prstohvat soli, malo šećera i dva čena belog luka izgnječena presom. Ovaj preliv daje salati svežinu i dodatna svojstva za detoksikaciju.
-
Poseban sastojak su suve šljive – iseckajte pet komada i kratko ih potopite u vrelu vodu da omekšaju, pa ih dodajte cvekli.
Sve pomešajte, prelijte dresingom i ostavite barem deset minuta da se ukusi spoje.
Zašto je dobra?
Ova salata ne samo da osvežava i zasiti, već pomaže i u regulaciji probave, ubrzava metabolizam i pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.