OVIH 7 namirnica nikako NE BI TREBALO DA JEDETE ZIMI: Neke nisu zdrave kao pre, a neke gube ukus
Otkrivamo vam spisak namirnica koje ne bi trebalo da jedete tokom zime.
Što više vremena prođe od trenutka kada se plod ubere do trenutka kada ga pojedemo, on ima manje hranljivih materija. Upravo zato se trudimo da nam ishrana bude zasnovana na svežim namirnicama iz našeg okruženja i da izbegavamo one koje nisu u sezoni.
Špargle
Kada govorimo o šparglama, znamo da su dostupne tokom cele godine, ali je njihov najbolji ukus u proleće. Zimi nam stižu iz dalekih krajeva i tada postaju žilave i bezukusne. Umesto takvih špargli biramo prokelj, koji je bogat vitaminima i lako se priprema.
Breskve
Tokom leta breskve su u svom najboljem izdanju, dok se posle avgusta retko nalaze, a ako se i pojave, obično su uvozne i slabijeg kvaliteta. Zato zimi uvek biramo citrusno voće jer je puno soka i korisnih nutrijenata.
Svež grašak
Svež grašak je najbolji u proleće, međutim zimske verzije imaju slab ukus i brašnastu teksturu. Tada nam je najbolji izbor smrznuti grašak, jer je ubrat u sezoni i zadržao je svežinu.
Kukuruz u klipu
Isti slučaj je i sa kukuruzom u klipu. Leti je pun slasti i mekanih zrna, dok zimski klipovi uglavnom izgube kvalitet. Zato se oslanjamo na smrznuti kukuruz šećerac, koji čuva svoje hranljive materije.
Jagode
Zimske jagode najčešće mesecima stoje u hladnjači i gube ukus, miris i vitamine. Zbog toga biramo smrznuto šumsko voće koje je ubrano u trenutku najveće zrelosti i savršeno je za domaće kolače.
Paradajz
Paradajz u svom punom ukusu dobijamo krajem leta. Zimi sveži paradajz gubi sočnost i likopen, pa za kuvana jela radije koristimo pelat ili pasirani paradajz, posebno ako je organski i bez dodataka.
Borovnice
Borovnice tokom zime ne samo da su skupe već i mnogo siromašnije nutrijentima, a brzo se kvare. Zato uzimamo smrznute borovnice koje zadržavaju gotovo sve antioksidanse kao i sveže.