ОВИХ 7 намирница никако НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ЈЕДЕТЕ ЗИМИ: Неке нису здраве као пре, а неке губе укус
Откривамо вам списак намирница које не би требало да једете током зиме.
Што више времена прође од тренутка када се плод убере до тренутка када га поједемо, он има мање хранљивих материја. Управо зато се трудимо да нам исхрана буде заснована на свежим намирницама из нашег окружења и да избегавамо оне које нису у сезони.
Шпаргле
Када говоримо о шпарглама, знамо да су доступне током целе године, али је њихов најбољи укус у пролеће. Зими нам стижу из далеких крајева и тада постају жилаве и безукусне. Уместо таквих шпаргли бирамо прокељ, који је богат витаминима и лако се припрема.
Брескве
Током лета брескве су у свом најбољем издању, док се после августа ретко налазе, а ако се и појаве, обично су увозне и слабијег квалитета. Зато зими увек бирамо цитрусно воће јер је пуно сока и корисних нутријената.
Свеж грашак
Свеж грашак је најбољи у пролеће, међутим зимске верзије имају слаб укус и брашнасту текстуру. Тада нам је најбољи избор смрзнути грашак, јер је убрат у сезони и задржао је свежину.
Кукуруз у клипу
Исти случај је и са кукурузом у клипу. Лети је пун сласти и меканих зрна, док зимски клипови углавном изгубе квалитет. Зато се ослањамо на смрзнути кукуруз шећерац, који чува своје хранљиве материје.
Јагоде
Зимске јагоде најчешће месецима стоје у хладњачи и губе укус, мирис и витамине. Због тога бирамо смрзнуто шумско воће које је убрано у тренутку највеће зрелости и савршено је за домаће колаче.
Парадајз
Парадајз у свом пуном укусу добијамо крајем лета. Зими свежи парадајз губи сочност и ликопен, па за кувана јела радије користимо пелат или пасирани парадајз, посебно ако је органски и без додатака.
Боровнице
Боровнице током зиме не само да су скупе већ и много сиромашније нутријентима, а брзо се кваре. Зато узимамо смрзнуте боровнице које задржавају готово све антиоксидансе као и свеже.