Pripremite POSNU MANASTIRSKU PITU - Filuje se pečurkama i povrćem, zbog kojeg je iznutra sočna, a testo hrskavo i lisnato
Postupak za pripremu nije komplikovan samo pratite smernice koje su date na videu.
Ukoliko postite evo predloga za večeru. Reč je o posnoj manastirskoj piti koja je punjena lukom i šampinjonima.
Evo kako se pravi i šta vam je potrebno od namirnica.
Sastojci:
Za testo:
- 700 g brašna
- 2 kašičice soli
- 350 do 400 ml vode
Fil:
- 500 g praziluk
- 150 do 200 g zelenog luka
- 700 g šampinjona
- po ukusu 1 sveža papričica
- Ulje, so, biber
Priprema
U posudu dodajte 700 grama brašna, dodajte 2 kašičice soli i zamesite testo srednje čvrstine. Zamešeno testo premesite da ne bi imalo grudvice u sebi.
Ovako izrađeno testo podelite na 6 delova, oblikujte ga i prebacite na jedan poslužavnik na koji ste posuli brašna, pokrijte i ostavite pola sata.
Fil
Izdinstajte praziluk i mladi luk, a možete dodati i ljutu papričicu ako ste ljubitelj ljutog. Dinstajte i dodajte seckane šampinjone, so i biber. Kada je gotovo skinite da se ohladi.
Uzmite jednu jufkicu i razvucite je što je više moguće. Nakon što razvučete koru izrežite je kao kada previte kigle (pogledajte video). Premažite uljem i krajeve prebacite ka sredini i sjedinite. Sledeću koru isto razvucite, premažite i u središnji deo stavite prvu koru, zatim izrežite krajeve i prebacite ka unutrašnjosti.
Isto uradite i od preostale 4 jufke, da napravite dve kore.
Jednu po jednu koru razvucite oklagijom, stavite na pouljen pleh i premažite filom, zatim isto i sa drugom uradite. Treću koru prebacite preko fila i premažite je obilno, a od višak teste na krajevima uvijte u pletenicu tako da ušuškate krajeve pite da fil ne bi ispadao.
Gornju koru isecite na kockice.
Pitu peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, 10 minuta i na 200 stepeni 20 minuta.