Recept za VLAŠKU LISNATU PITU - Filuje se sirom i mladim, crnim lukom, začini koji joj se dodaju daju posebnu aromu i teksturu
Idealno za doručak, večeru ili užinu za celu porodicu.
Predstavljamo vam recept za veoma zanimljivu vlašku lisnatu pitu, koja se filuje mladim crnim lukom.
Oduševiće vas ukus, ali i izgled ovog peciva.
Recept:
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
- 30 g kvasca
Priprema
Na pola kilograma brašna, stavite malu kašičicu soli i stavite kvasca negde oko 30 grama. Sa običnom vodom sobne temperature zamesite testo.
Testo zamesite i podelite u 6 jufki. Ostaviti da odstoji 15 minuta.
Zatim razvući svaku jufku. Svaku koricu premazati otopljenim margarinom ili puterom i filovati, pa ređati jednu na drugu, do poslednje koju ne filujete već je samo premažete puterom.
Fil:
- 200 g margarina
- 300 g sira
- 6 struka mladog luka ali samo zeleni deo
Zatim dobro razvucite oklagijom ovako naređane kore. Odozgo premažite umućenim jajetom pospite susamom ili lanom, a možete i crvenom začinskom paprikom. Režite trake širine oko 3cm i uvijajte ih u kontra smeru. Napravljenu pitu pustite da naraste 30 minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 30 minuta. Prijatno.
Detaljnije o receptu na videu kuhinja Valentina Mašković.