Припремите ПОСНУ МАНАСТИРСКУ ПИТУ - Филује се печуркама и поврћем, због којег је изнутра сочна, а тесто хрскаво и лиснато
Поступак за припрему није компликован само пратите смернице које су дате на видеу.
Уколико постите ево предлога за вечеру. Реч је о посној манастирској пити која је пуњена луком и шампињонима.
Ево како се прави и шта вам је потребно од намирница.
Састојци:
За тесто:
- 700 г брашна
- 2 кашичице соли
- 350 до 400 мл воде
Фил:
- 500 г празилук
- 150 до 200 г зеленог лука
- 700 г шампињона
- по укусу 1 свежа папричица
- Уље, со, бибер
Припрема
У посуду додајте 700 грама брашна, додајте 2 кашичице соли и замесите тесто средње чврстине. Замешено тесто премесите да не би имало грудвице у себи.
Овако израђено тесто поделите на 6 делова, обликујте га и пребаците на један послужавник на који сте посули брашна, покријте и оставите пола сата.
Фил
Издинстајте празилук и млади лук, а можете додати и љуту папричицу ако сте љубитељ љутог. Динстајте и додајте сецкане шампињоне, со и бибер. Када је готово скините да се охлади.
Узмите једну јуфкицу и развуците је што је више могуће. Након што развучете кору изрежите је као када превите кигле (погледајте видео). Премажите уљем и крајеве пребаците ка средини и сједините. Следећу кору исто развуците, премажите и у средишњи део ставите прву кору, затим изрежите крајеве и пребаците ка унутрашњости.
Исто урадите и од преостале 4 јуфке, да направите две коре.
Једну по једну кору развуците оклагијом, ставите на поуљен плех и премажите филом, затим исто и са другом урадите. Трећу кору пребаците преко фила и премажите је обилно, а од вишак тесте на крајевима увијте у плетеницу тако да ушушкате крајеве пите да фил не би испадао.
Горњу кору исеците на коцкице.
Питу пећи у загрејаној рерни на 220 степени, 10 минута и на 200 степени 20 минута.