Recept iz prave BUREGDŽINICE: Ruke Olje Kojić spremaju magiju, Keba OBOŽAVA kad je ovo na trpezi
Recept je jednostavan, ali pun duše, baš kao i uspomene koje ga prate. Za Olju Kojić, to nije samo pita – to je miris rodne kuće, osmeh njene sestre i tiha toplina Mostara koji i dalje nosi u srcu.
Supruga pevača Dragana Kojića Kebe, Olja Kojić, iako već decenijama živi u Beogradu, nikada nije zaboravila svoj rodni grad – Mostar. Upravo iz tog grada nosi najlepše uspomene na detinjstvo i porodični život, a posebno na sestru Veru, koja i danas tamo živi.
Njihova bliska veza očuvana je i kroz godine, a Olja često podeli sa svojim pratiocima i poštovaocima delić te nežne prošlosti.
Na jednoj od nedavno objavljenih crno-belih fotografija iz porodične arhive, vidi se Olja kao devojčica, kako stoji sa sestrom Verom ispred porodične radnje u Mostaru. Na zidu iza njih jasno se vidi natpis “Uvek svež burek”, dok one stoje zagrljene, držeći se za ruke.
– Moja sestra Vera i ja, ispred naše radnje u Mostaru – napisala je Olja uz ovu emotivnu objavu, evocirajući uspomene koje su, iako iz nekog drugog vremena, i dalje žive u njenom srcu.
Poznata po tome što je uvek bila stub porodičnog doma Kojićevih, Olja je više od četiri decenije posvećena porodici i životu daleko od svetla reflektora. Kao domaćica, negovala je duh tradicije, a mnoge ukuse i mirise iz detinjstva i danas prenosi u svoj dom. Jedan od takvih recepata, koji često priprema, jeste i domaća zeljanica – pita od zelja, sira i jaja, koju pravi po receptu iz Mostara.
– Rado “zasučem rukave” i pripremim nešto što me podseća na Mostar i detinjstvo. Zeljanica je upravo jedno od tih jela. Pravi se brzo i lako, a ukus vraća godine unazad – kaže Olja.
Za sve one koji žele da u svojoj kuhinji osete dašak hercegovačkog podneblja, Olja je podelila i jednostavan recept:
Recept Olje Kojić za domaću zeljanicu:
Potrebni sastojci:
500 grama kora za pitu
500 grama punomasnog sira
500 grama zelja, spanaća ili blitve
4 jajeta
ulje
so po ukusu
Priprema:
Zelje pažljivo oprati i sitno iseckati. Sir usitniti pa sjediniti sa iseckanim zeljem i jajima. Dodati so po ukusu. Po tri kore poprskati uljem, zatim naneti fil, urolati u savijače i slagati ih u prethodno podmazan pleh. Sve premazati uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, dok kora ne poprimi zlatno-smeđu boju. Pečenu pitu, po vađenju iz rerne, pokriti čistom, vlažnom kuhinjskom krpom kako bi omekšala i postala još ukusnija.
Recept je jednostavan, ali pun duše, baš kao i uspomene koje ga prate. Za Olju Kojić, to nije samo pita – to je miris rodne kuće, osmeh njene sestre i tiha toplina Mostara koji i dalje nosi u srcu.