Рецепт из праве БУРЕГЏИНИЦЕ: Руке Оље Којић спремају магију, Кеба ОБОЖАВА кад је ово на трпези
Рецепт је једноставан, али пун душе, баш као и успомене које га прате. За Ољу Којић, то није само пита – то је мирис родне куће, осмех њене сестре и тиха топлина Мостара који и даље носи у срцу.
Супруга певача Драгана Којића Кебе, Оља Којић, иако већ деценијама живи у Београду, никада није заборавила свој родни град – Мостар. Управо из тог града носи најлепше успомене на детињство и породични живот, а посебно на сестру Веру, која и данас тамо живи.
Њихова блиска веза очувана је и кроз године, а Оља често подели са својим пратиоцима и поштоваоцима делић те нежне прошлости.
На једној од недавно објављених црно-белих фотографија из породичне архиве, види се Оља као девојчица, како стоји са сестром Вером испред породичне радње у Мостару. На зиду иза њих јасно се види натпис “Увек свеж бурек”, док оне стоје загрљене, држећи се за руке.
– Моја сестра Вера и ја, испред наше радње у Мостару – написала је Оља уз ову емотивну објаву, евоцирајући успомене које су, иако из неког другог времена, и даље живе у њеном срцу.
Позната по томе што је увек била стуб породичног дома Којићевих, Оља је више од четири деценије посвећена породици и животу далеко од светла рефлектора. Као домаћица, неговала је дух традиције, а многе укусе и мирисе из детињства и данас преноси у свој дом. Један од таквих рецепата, који често припрема, јесте и домаћа зељаница – пита од зеља, сира и јаја, коју прави по рецепту из Мостара.
– Радо “засучем рукаве” и припремим нешто што ме подсећа на Мостар и детињство. Зељаница је управо једно од тих јела. Прави се брзо и лако, а укус враћа године уназад – каже Оља.
За све оне који желе да у својој кухињи осете дашак херцеговачког поднебља, Оља је поделила и једноставан рецепт:
Рецепт Оље Којић за домаћу зељаницу:
Потребни састојци:
500 грама кора за питу
500 грама пуномасног сира
500 грама зеља, спанаћа или блитве
4 јајета
уље
со по укусу
Припрема:
Зеље пажљиво опрати и ситно исецкати. Сир уситнити па сјединити са исецканим зељем и јајима. Додати со по укусу. По три коре попрскати уљем, затим нанети фил, уролати у савијаче и слагати их у претходно подмазан плех. Све премазати уљем и пећи у претходно загрејаној рерни на 200 степени око пола сата, док кора не поприми златно-смеђу боју. Печену питу, по вађењу из рерне, покрити чистом, влажном кухињском крпом како би омекшала и постала још укуснија.
Рецепт је једноставан, али пун душе, баш као и успомене које га прате. За Ољу Којић, то није само пита – то је мирис родне куће, осмех њене сестре и тиха топлина Мостара који и даље носи у срцу.