Recept za LAŽNU SARMU - Sastojci i ukus su isti, a postupak toliko jednostavan i brz da je se nikada nećete uželeti
Na ovaj način je možete često praviti, čak i kada nemate previše vremena za kuvanje.
Predstavljamo vam recept za lažnu sarmu. Ukus je isti kao kod prave, ali je postupak daleko lakši i brži. Nema gubljenja vremena, ovo je ručak koji se brzo sprema
Evo šta je potrebno i kako se pravi.
Sastojci:
- 1 kg kiseli kupus
- 300 g praziluka
- 100 ml ulja
- 100 g hleba
- 500 g mleveno meso
- 100 g pirinča
- 1 jaje
- 2 kašike prezle-hlebne mrvice
Bešamel sos:
- 50 g putera
- 2 kašike brašna
- 3-4 belog luka
- peršun, mirođija
- 700 ml mleka
Praziluk iseckajte sitno i jednu manju glavicu kiselog kupusa. Sve zajedno izdinstajte na ulju. Kada se kupup prohladi dodati mu zemičku koju ste natopili u mleko ili vodu, zatim pola kilograma mlevenog mesa, sto grama pirinča, jedno jaje i začine po ukusu.
Predlog su: suvi začin, soli, biber, začinsku crvenu papriku, beli luk, a vodite računa koliko soli stavljate jer je kiseli kupus slan.
Sjedinite sve sastojke, a zatim dodajte par kašika prezle i ponovo sve sjedinite. Ostavite 10 do 15 minuta da prezla nabubri, a za to vreme neka vam se greje rerna.
Kada se rerna zagreje uzmite smesu i od nje pravite lažne sarme, oblikujte ih rukama i stavljajte u kalup za pečenje. Kao prilog za lažnu sarmu možete služiti bešamel sos, a sastojci za njega su već navedeni.
Na puteru propržite začine i beli luk, zatim dodajte brašno i na kraju mleko.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepen 25 do 30 minuta.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.