Ručak iz detinjstva koji vraća miris doma: Sočno meso pečeno s krompirom na bakin način - miris iz rerne koji okuplja celu porodicu
Nema ničeg lepšeg od mirisa pečenog mesa i krompira koji se širi kućom, baš kao nekada kod bake. Ovaj starinski recept vraća nas u detinjstvo i okuplja porodicu oko stola.
U vreme kada se sve pravilo polako i sa ljubavlju, pečeno meso s krompirom bio je pravi praznik. Bake su znale tajne kako da meso bude sočno, a krompir savršeno rumen. Danas ti donosimo recept koji prenosi miris doma direktno iz rerne.
Sastojci:
1,5 kg svinjskog ili pilećeg mesa
1,2 kg krompira
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
100 ml ulja ili masti
So, biber, aleva paprika
Grančica svežeg ruzmarina
Priprema:
Meso začiniti solju, biberom i alevom paprikom.
Krompir očistiti i iseći na krupnije komade, pomešati sa lukom.
U pleh staviti meso, okružiti krompirom, preliti uljem i dodati ruzmarin.
Peći na 200°C oko 1,5 h, povremeno preliti sopstvenim sokom.