PUSLICA TORTA Zorice Brunclik koja se topi u ustima: Tajni recept za najkremastiju poslasticu s orasima - savršena za svaku proslavu
Zorica Brunclik je, pored svoje muzičke karijere, poznata i po tome što obožava da sprema kolače. Njena čuvena Puslica torta osvojila je srca mnogih, a posebno uživa u njoj njena kuma i saradnica, tekstopisac Vesna Petković. Ova lagana, hrskava, a kremasta poslastica sa orasima pravi je klasik srpske kuhinje – a sada otkrivamo i recept.
Pored boje kose i prepoznatljivog glasa, Zorica Brunclik ima još jedan „zaštitni znak“ – ljubav prema kuhinji. Posebno uživa u spremanju poslastica, a njena čuvena Puslica torta postala je omiljena u krugu porodice i prijatelja. Kuma Vesna Petković otkriva koliko joj se dopada ova torta:
„Zorica je maestralna kada su torte u pitanju, pravi ih izvanredno. Njena Puslica torta je moja omiljena, onako hrskava, sa tankim korama od belanaca… Od nje sam uzela recept baš za tu tortu i pravila sam je za slavu, međutim, nije ispala ni slična njenoj, kore su bile debele… Zorica je ipak pohvalila“ ispričala je Vesna.
Sada imate priliku da i vi probate ovaj recept koji kombinuje nežne, hrskave kore od belanaca i bogati fil sa orasima – savršeno za svaku svečanu priliku.
Recept za Puslica tortu Zorice Brunclik
Sastojci za kore:
9 belanaca
9 kašika šećera
3 kašike mlevenih oraha
Sastojci za fil:
9 žumanaca
9 kašika šećera
200 g putera
200 g mlevenih oraha
Priprema:
1. Kore:
Belanca umutiti u čvrst sneg.
Dodavati postepeno šećer, mutiti dok masa ne postane sjajna i gusta.
Dodati mlevene orahe i lagano promešati.
Na pek-papiru oblikovati tri jednake kore i peći na 150°C dok ne postanu hrskave (oko 60 minuta, u zavisnosti od rerne).
2. Fil:
Žumanca umutiti sa šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusnu.
Kada se fil ohladi, dodati penasto umućen puter i dobro sjediniti.
Dodati mlevene orahe i promešati.
3. Slaganje:
Kore premazivati filom, završiti filom i po želji ukrasiti šlagom, seckanim orasima ili čokoladnim strugotinama.
Torta je najlepša kada odstoji preko noći u frižideru.
Saveti za savršenu puslicu:
Jaja neka budu sobne temperature.
Belanca mutite u potpuno suvoj i čistoj posudi, bez traga masnoće.
Kore pecite polako, na nižoj temperaturi, kako bi ostale bele i hrskave.
Puslica torta Zorice Brunclik pravi je dragulj domaće poslastičarske tradicije – spoj hrskavih kora, bogatog fila sa orasima i lagane teksture koja se topi u ustima. Nije čudo što je mnogi traže za svaku proslavu i što je kod Zoričinih prijatelja postala pravi hit.