Skip to main content
Svinjska mast

Svinjska mast se vraća na velika vrata: Smatrali su je nepoželjnom, a ona je zapravo veoma zdrava

Foto: Profimedia
Svinjska mast se vrlo često koristi kao lek, ali i u kozmetičke svrhe.

Svinjska mast je deo naše tradicije. Dugo je bila zapostavljena i smatrana nezdravom namirnicom, a nekada niste mogli da zamislite jelo pripremljeno bez nje.

U HRANI JE LEK: Namirnice koje smiruju upale i regulišu čir

Međutim, sada se smatra da svinjska mast sadrži čak 60 procenata monozasićenih masti i to uglavnom oleinske kiseline.Ona pospešuje rad srčanog mišića, reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara.

Kada vidite šta sve može goveđi želatin, redovno ćete ga koristiti

Svinjska mast ne menja svoj strukturalni sastav čak ni pri temperaturi od 250 stepeni, pa samim tim i hrana koja se priprema na svinjskoj masti ne upija toliko štetnih slobodnih radikala.

krema
krema
Foto: Profimedia

Svinjska mast se vrlo često koristi i kao lek, ali i u kozmetičke svrhe, to jest za negu kose i pripremu raznih domaćih krema za lice i ruke.

Svinjska mast kao lek

Da bi se svinjska mast koristila kao lek ili sredstvo za negu lica, neophodno je preprati je.

Taj proces je, zapravo vrlo jednostavan: sipate mast u posudu, dodate par kapi vode, promešate, prospete vodu. Sve to ponovite ukupno devet puta, a nakon toga se može koristiti kao lek.

Grip/ilustracija
Foto: Profimedia

Nakon što preperete svinjsku mast dobijate penastu masu, koja pomaže kod kijavice i zapušenog nosa. Jednostavno, stavite malo svinjske masti u nos.

Svinjska mast kao lek u slučaju bronhitisa se mora pažljivo primenjivati, jer ona deluje tako što zatvara pore i praktično na taj način zagreva organizam koji potom otapa sekret, kako bi se lakše iskašljavao.

Zato je vrlo važno voditi računa da osoba kojoj mažete svinjsku mast na grudi nema povišenu temperaturu.

Bolest vagine
Foto: Profimedia

Takođe se koristi kao lek i za ni malo prijatno ginekološko oboljenje poznato kao “belo pranje”. Svinjska mast se stavi na vatu ili uložak i ostavi da odstoji preko noći. Smatra se da ovaj tretman treba ponoviti najmanje deset puta između dva menstrualna ciklusa.

Svinjska mast za kosu

Možda će vam zvučati čudno, ali svinjska mast je odlična za suvu kosu.

Najbolje je svinjsku mast naneti na prljavu kosu, neposredno pred pranje, a nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice. Svinjska mast za kosu ima najbolji efekat kada se primenjuje na suvu, svetlu kosu.

masna kosa
masna kosa
Foto: Profimedia

Svinjska mast za kožu

 Smatra se da ukoliko imate bubuljice na koži koje ne prolaze već neko vreme, možete da ih namažete prepranom svinjskom mašću i one će nestati. Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku.

Kako svinjska mast ima prilično neprijatan miris, obično joj se dodaju soda bikarbona, parfemi, a neretko i biljke poput nevena ili kamilice. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd