Tradicionalni recept za URMAŠICE - Starinski način pripreme vraća u detinjstvo, stvarajući utisak da nikada nismo odrasli
Podsećaju na topli dom, čaj ili kafu kraj peći i okruženost onima kojih više nema.
Svi sastojci su već u vašoj kuhinji, a uz nekoliko jednostavnih koraka uživaćete u slasnim i mekim urmašicama koje mirišu na detinjstvo!
Sastojci:
- 2 jaja
- 13 kašika šećera
- 1 korica limuna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 500 g glatkog brašna
- 1 čaša vode
- 1 limun
- 800 g šećera (za preliv)
Priprema:
U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i koricom limuna. Dodajte omekšali maslac i sve dobro sjedinite.
Smesi pridružite prašak za pecivo, brašno i vodu. Mešajte dok ne dobijete glatko i mekano testo.
Od testa oblikujte male kuglice ili ovalne oblike (po želji), pa ih slažite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.
Dok se urmašice peku, pripremite preliv. U šerpi zagrejte 800 g šećera sa sokom od limuna i malo vode. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se ne stvori gusti sirup.
Kada su urmašice pečene, odmah ih prelijte vrućim sirupom i ostavite da upiju tečnost i ohlade se. Prijatno!