Za Vaskrs ZABORAVITE NA PILEĆU SUPU: Evo koje čorbe se tradicionalno kuvaju na praznično jutro i zašto je VAŽNO da ih ispoštujete
Jedno od tih manje poznatih, ali veoma važnih pravila jeste: za Vaskrs se ne jede pileća supa.
Vaskrs, praznik nad praznicima, osim što ima duboku duhovnu simboliku i obeležava pobedu života nad smrću, nosi sa sobom i brojne običaje i pravila koja se prenose s kolena na koleno.
Da, dobro ste pročitali – iako se pileća supa smatra „klasičnom“ uvodnom čorbom na mnogim slavskim i svečanim trpezama, na Vaskrs ona se zaobilazi, i to sa vrlo specifičnim razlogom.
Prema narodnom verovanju koje vuče korene još iz davnih vremena, kokoške i pilići „kopaju po zemlji“, a na Vaskrs ne treba da se išta „rovari“, dira ni uznemirava“. Na ovaj sveti dan zemlja se simbolično odmara – jer je upravo ona bila mesto Hristovog počivanja pre vaskrsenja.
Zato se veruje da jelo od živine, posebno kokošje meso i pileća supa, na Uskrs donosi nemir, brige i "razrovane" odnose u kući. Domaćice koje drže do tradicije uvek će zaobići ovu supu i odlučiti se za nešto drugo.
U duhu praznika i bogate srpske kuhinje, postoji mnogo dostojnih zamena koje su ukusne, izdašne i u potpunosti „po meri“ Vaskrsa.
Teleća čorba
Klasična, kremasta i hranljiva – teleća čorba se često priprema za Uskrs jer je simbol snage, zdravlja i blagostanja.
Sastojci
-
500 g telećeg mesa (bez kostiju)
-
1 šargarepa
-
1 paškanat
-
1 glavica crnog luka
-
1 krompir
-
2 kašike brašna
-
1 žumance
-
100 ml pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
-
Veza peršuna
-
So, biber, lovorov list, limunov sok
Teleće meso isecite na kocke i stavite da se kuva u 2 l vode sa crnim lukom, šargarepom, paškanatom i jednim listom lovora. Kada omekša, procedite supu. U drugom tiganju napravite zapršku od 2 kašike brašna i malo ulja, pa dodajte malo te supice i razmutite. Sipajte zapršku u čorbu i kuvajte još 10 minuta. Umutite žumance sa pavlakom, pa dodajte u čorbu. Dodajte seckani peršun i nekoliko kapi limunovog soka za svežinu.
Goveđa čorba
Mirisna i jaka čorba od govedine predstavlja odličnu zamenu za pileću supu.
Sastojci:
-
500 g goveđeg mesa (plećka ili vrat)
-
1 crni luk
-
1 šargarepa
-
1 kašika brašna
-
1 kašičica mlevene paprike
-
So, biber, peršun, lovorov list
Meso isecite na sitnije komade i stavite da se kuva sa crnim lukom i šargarepom. Kad omekša, napravite zapršku od brašna i mlevene paprike. Dodajte zapršku u čorbu i kuvajte još desetak minuta. Na kraju dodajte začine, peršun i po želji malo paradajz-pirea za boju i aromu.
Riblja čorba
U nekim porodicama koje su uz reke, tradicionalno se priprema riblja čorba – kao simbol duhovnog očišćenja i povezanosti sa prirodom.
Sastojci:
-
1 kg mešane rečne ribe
-
2 glavice luka
-
1 šargarepa
-
2 kašike mlevene paprike
-
1-2 ljute papričice
-
So, biber, list peršuna, malo belog vina
U velikom loncu propržite sitno seckani crni luk i šargarepu. Dodajte mlevenu papriku i dolijte vodu. Ubacite ribu, dodajte papričicu i kuvajte bez mešanja oko 30–40 minuta. Po želji, dolijte malo belog vina pred kraj za puniji ukus.