За Васкрс ЗАБОРАВИТЕ НА ПИЛЕЋУ СУПУ: Ево које чорбе се традиционално кувају на празнично јутро и зашто је ВАЖНО да их испоштујете
Једно од тих мање познатих, али веома важних правила јесте: за Васкрс се не једе пилећа супа.
Васкрс, празник над празницима, осим што има дубоку духовну симболику и обележава победу живота над смрћу, носи са собом и бројне обичаје и правила која се преносе с колена на колено.
Да, добро сте прочитали – иако се пилећа супа сматра „класичном“ уводном чорбом на многим славским и свечаним трпезама, на Васкрс она се заобилази, и то са врло специфичним разлогом.
Према народном веровању које вуче корене још из давних времена, кокошке и пилићи „копају по земљи“, а на Васкрс не треба да се ишта „ровари“, дира ни узнемирава“. На овај свети дан земља се симболично одмара – јер је управо она била место Христовог почивања пре васкрсења.
Зато се верује да јело од живине, посебно кокошје месо и пилећа супа, на Ускрс доноси немир, бриге и "разроване" односе у кући. Домаћице које држе до традиције увек ће заобићи ову супу и одлучити се за нешто друго.
У духу празника и богате српске кухиње, постоји много достојних замена које су укусне, издашне и у потпуности „по мери“ Васкрса.
Телећа чорба
Класична, кремаста и хранљива – телећа чорба се често припрема за Ускрс јер је симбол снаге, здравља и благостања.
Састојци
-
500 г телећег меса (без костију)
-
1 шаргарепа
-
1 пашканат
-
1 главица црног лука
-
1 кромпир
-
2 кашике брашна
-
1 жуманце
-
100 мл павлаке за кување или киселе павлаке
-
Веза першуна
-
Со, бибер, ловоров лист, лимунов сок
Телеће месо исеците на коцке и ставите да се кува у 2 л воде са црним луком, шаргарепом, пашканатом и једним листом ловора. Када омекша, процедите супу. У другом тигању направите запршку од 2 кашике брашна и мало уља, па додајте мало те супице и размутите. Сипајте запршку у чорбу и кувајте још 10 минута. Умутите жуманце са павлаком, па додајте у чорбу. Додајте сецкани першун и неколико капи лимуновог сока за свежину.
Говеђа чорба
Мирисна и јака чорба од говедине представља одличну замену за пилећу супу.
Састојци:
-
500 г говеђег меса (плећка или врат)
-
1 црни лук
-
1 шаргарепа
-
1 кашика брашна
-
1 кашичица млевене паприке
-
Со, бибер, першун, ловоров лист
Месо исеците на ситније комаде и ставите да се кува са црним луком и шаргарепом. Кад омекша, направите запршку од брашна и млевене паприке. Додајте запршку у чорбу и кувајте још десетак минута. На крају додајте зачине, першун и по жељи мало парадајз-пиреа за боју и арому.
Рибља чорба
У неким породицама које су уз реке, традиционално се припрема рибља чорба – као симбол духовног очишћења и повезаности са природом.
Састојци:
-
1 кг мешане речне рибе
-
2 главице лука
-
1 шаргарепа
-
2 кашике млевене паприке
-
1-2 љуте папричице
-
Со, бибер, лист першуна, мало белог вина
У великом лонцу пропржите ситно сецкани црни лук и шаргарепу. Додајте млевену паприку и долијте воду. Убаците рибу, додајте папричицу и кувајте без мешања око 30–40 минута. По жељи, долијте мало белог вина пред крај за пунији укус.