Zaboravite na sladoled, ovaj stari SRPSKI kolač je savršen za leto - samo se umuti, ispeče i prelije mlekom! Sočan slatkiš koji nas vraća u detinjstvo
U vremenima kada su poslastice bile jednostavne, ali neodoljivo ukusne, jedno jelo zauzimalo je posebno mesto na trpezama naših baka, a to je koh.
Ovaj tradicionalni kolač, koji se pravi od tek nekoliko osnovnih sastojaka, odiše nostalgijom i priziva uspomene iz detinjstva, kada su kuće mirisale na mleko, vanilu i domaću toplinu.
Recept za ovu starinsku poslasticu preneo se generacijama, a njegova jednostavnost ostaje večna tajna njegove posebnosti.
Šećer, jaja, griz i mleko spojeni u neodoljivo sočan i lagan kolač mnogi i danas smatraju boljom poslasticom od bilo kojeg savremenog deserta, pa čak i od sladoleda u vrelim letnjim danima.
Miris tek pečenog koha, prelivanje toplim mlekom i njegovo nežno upijanje u zlatnu koru čine ovu poslasticu malim čudom domaće kuhinje.
Sastojci
- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 5 kašika griza
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- oko 800 ml mleka
Način pripreme
Belanca umutite u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodajte griz i prethodno prosejano brašno. Spojite obe smese pažljivo, laganim pokretima špatule, pazeći da se sačuva vazdušnost.
Smesu sipajte u podmazanu vatrostalnu posudu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok površina ne poprimi zlatnu boju. Vruć kolač odmah prelijte toplim mlekom, a zatim ostavite da se ohladi i upije sav preliv.
Koh se poslužuje potpuno rashlađen, kada postigne savršenu sočnost.