Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИЗАРНА САОБРАЋАЈНА ПРАВИЛА ШИРОМ СВЕТА: Овде ћете "попити" казну ако возите прљави ауто, док на су на Кипру забрањене СИРЕНЕ

21.09.2023. 15:49
Пише:
Србија Данас/ Курир
saobraćajna policija
саобраћајна полиција / Извор: Профимедиа

Ево која још постоје.

Увек је време за путовања, а једна од највећих фрустрација при одласку у иностранство је када у ретровизору видите аутомобил са укљученим полицијским светлима.

Колико брзо ауто заиста може да иде у рикверц - и шта се онда дешава?

Колико брзо ауто заиста може да иде у рикверц - и шта се онда дешава?

ГУМА ВАМ ИСПУШТА ВАЗДУХ, а ви не видите узрок? Ово су најчешћи разлози и НИСУ ВИДЉИВИ голим оком!

ГУМА ВАМ ИСПУШТА ВАЗДУХ, а ви не видите узрок? Ово су најчешћи разлози и НИСУ ВИДЉИВИ голим оком!

НАЈПРОДАВАНИЈИ АУТОМОБИЛИ У ЕВРОПИ: Тесла и DACIA доминирају!

НАЈПРОДАВАНИЈИ АУТОМОБИЛИ У ЕВРОПИ: Тесла и DACIA доминирају!

Онда стојите по страни и знате шта следи. Увек је то прилично висока казна, углавном у еврима, коју сте мислили да потрошите на воз смрти у забавном парку или на тањир скупе рибе.

Саобраћајне знакове углавном знамо да читамо, ако на округлој белој табли са црвеним оквиром пише 60, то сигурно нећемо тумачити као 'возити брже од 60 км/х'.

Међутим, у многим европским земљама, а ту је и САД на снази су правила која нису сасвим уобичајена, а сада ћемо вас упознати са њима.

Албанија

Толеранција на употребу алкохола током вожње је 0,01 промила, што је скоро исто као да уопште нема толеранције. Колико је то, један гутљај пива, једна вишњевача..

Белорусија, Бугарска, Русија и Румунија

Ако возите неопрана, прљава кола, бићете кажњени.

Бугарска

У једносмерним улицама можете паркирати само на левој страни.

Кипар

Употреба сирена је забрањена у стамбеним насељима и у близини болница. Возачима је забрањено да једу у аутомобилима. Такође, није дозвољено коришћење руку за изражавање незадовољства - ово укључује средњи прст, претеће таласе и остатак нашег богатог репертоара невербалних увреда и претњи.

Ако се неко сети ове законске одредбе у Србији, саобраћај више никада неће бити исти.

Француска

Не смете да имате слушалице на ушима. Укључује забавни и информативни програм - дакле, не смете да имате блутут слушалице, музичке слушалице...

Ако возачи из супротног смера блицну на вас, то није знак њихове добре воље и неће вас пустити да прођете - раде то зато што желе да прођу први. Дозвољена количина алкохола је 0,02 одсто. Дакле, две вишњеваче... Узгред, морате имати алкотестер у колима. Можете га добити на било којој бензинској пумпи.

Грчка

Забрањена је вожња са запаљеном цигаретом.

Исланд

Забрана вожње по шљунку (макадаму), осим ако на њему нема обележеног паркинга.

Македонија

И путник на предњем седишту мора бити трезан.

Немачка

Ако возите полако аутопутом, добићете казну. Ако рукама претите другим возачима, казна је 500 евра. Док чекате на пружном прелазу, морате угасити мотор. Ако останете без горива на Аутобану, бићете кажњени.

Португал

Не смете да носите канистер са бензином у возилу.

Русија

Забрањено је покупити стопере.

Словенија

Када се крећете уназад, морате укључити сва четири показивача правца.

Шпанија

Ако носите наочаре за вожњу у аутомобилу, морате имати резервни пар - исто важи и за Португал и Швајцарску.

Швајцарска

Забрањено лупање вратима аутомобила, прање аутомобила у недељу и кошење травњака. Дакле, у Женеви, Берну... мораћете да нађете други хоби.

У Данској не можете да покренете аутомобил са неким испод њега. У Јапану ћете бити кажњени ако се возите са пијаним возачем као трезан путник.

САД

Хајдемо у САД, у Алабами, на пример, забрањено је возити с повезом преко очију. Зашто би то уопште урадио? Многи закони и прописи у САД написани су у неко прошло доба, али су и даље остали...

На Аљасци вам није дозвољено да возите пса на крову аутомобила, али се не помињу друге животиње - само наши најбољи пријатељи.

У Арканзасу је противзаконито трубити после 21 сат, али само у близини ресторана који продају сендвиче и хладна пића (?!).

У Глендејлу, у Калифорнији, забрањено је искакање из аутомобила брзином од 100 км/х. Дакле, дозвољено је искакати из аутомобила при 90 км/х или 150 км/х, али је то строго забрањено при 100 км/х.

Градска уредба Денвера и даље каже да је у недељу забрањено возити црни аутомобил улицама.

У Конектикату је незаконито ловити животиње из аутомобила.

Невероватно, на Флориди морате да платите паркинг ако за машину за наплату вежете слона, козу и алигатора. Каква би сцена била када бисте за исту справу везали (гладног) алигатора и козу.

У Даблину у Џорџији строго је забрањено возити аутомобиле преко дечјих игралишта, а у Маријети је забрањено пљување из аутомобила или аутобуса, али о камионима нема ни помена. Дакле, ако сте возач камиона, одморите се.

На Хавајима вам није дозвољено да укључите сва четири показивача правца док се ваше возило креће. Чудно, није вам дозвољено да упозоравате друге возаче на опасност.

У Луизијани се од мужа захтева да махне белом заставом испред аутомобила ако га вози жена. Ово правило је сачувано од давнина. Данас су мушкарци много опаснији на путевима.

У Мејну је илегално купити аутомобил у недељу, а у Индијани је нелегално продати га у недељу.

У Њу Хемпширу је нелегално удисати издувне гасове аутобуса. Наводно, поједини грађани су на овај начин подстицали еуфорију. Заиста, чини нам се да бисте могли да стимулишете такве ствари (настанак неких болести, на пример), али еуфорија?

У Јужној Дакоти возачку дозволу можете добити већ са 14 година.

У Западној Вирџинији је незаконито јести животињу коју прегазите на путу.