Дозвољена употреба брашна од црва: Хоћете ли јести такав хлеб?
Према новој уредби Европске уније, поједини прехрамбени производи попут хлеба и сира сада могу да садрже и до четири одсто брашнастог праха из ларви брашнара, уз посебну новину - повећан удео витамина Д.
Иако су инсекти већ неколико година присутни као састојак у храни, овај потез би могао имати снажнији утицај на навику европских потрошача.
Додавање инсеката у исхрану није ново, али се сада циља на њихову нутритивну вредност. Коришћењем УВ третираног праха од брашнара, производи су обогаћени вредним хранљивим материјама као што су протеини, омега-3 масне киселине, витамини Б и минерали. Све су то елементи које потрошачи традиционално добијају из меса и млечних производа, а чија је производња често еколошки неодржива.
- Знамо да су инсекти добра алтернатива протеинима и да садрже и друге важне хранљиве материје, као што су омега-3 масне киселине, које су неопходне за нас, као и витамине и минерале групе Б - рекла је за СВР Сабине Холцепфел из Потрошачког центра Баден-Виртемберг.
Специјални УВ третман повећава количину витамина Д у брашну у праху, методом која се већ користи у неким прехрамбеним производима, као што су печурке, пекарски квасац и млеко. Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) оценила је ову процедуру као безбедну, али остаје питање колико су потрошачи спремни да прихвате инсекте у својој исхрани.
Нема скривених састојака, али постоји ризик од алергија
Један од њихових честих страхова је могућност да се у производе додају инсекти без јасног означавања. Међутим, према новој уредби, сваки производ који их садржи мора јасно да приказује ове податке на амбалажи, укључујући листу састојака и упозорење о потенцијалним алергенима.
- Ови производи су посебно развијени за ову сврху - објашњава Холцепфел.
- Њихова имена обично указују на присуство инсеката, а на амбалажи су и одговарајуће слике. Дакле, нема бојазни да ће се ти састојци тајно додавати у храну.
Али људи који су алергични на ракове и гриње треба да буду опрезни. Наиме, постоји могућност да брашно од инсеката може изазвати алергијску реакцију код осетљивих особа.
Да ли је брашно од инсеката јефтина замена за обично брашно?
Иако би се могло помислити да се инсекти користе за смањење трошкова производње, ситуација је управо супротна. Такво брашно је скупље од обичног брашна, што значи да су и готови производи са уделом инсеката скупљи од стандардних алтернатива.
- Не ради се о томе да производ буде јефтинији - каже Холцепфел.
- Напротив, производи од инсеката су развијени као премиум понуда и њихова цена то одражава.
До сада је одобрење за производњу ове врсте брашна добила само француска компанија Nutri'Earth, што јој даје предност у односу на друге произвођаче. Али како се производи са инсектима и даље слабо продају, ретко се могу наћи на полицама супермаркета.
Колико заиста помаже витамин Д из таквог брашна?
Додавање витамина Д у храну може помоћи особама са недостатком овог важног нутријента, посебно током зимских месеци, када сунчева светлост, која је неопходна за његову природну синтезу, није довољно присутна. Међутим, стручњаци упозоравају да је количина витамина Д у брашну у праху само мањи допринос дневним потребама.
- Четири грама праха од црва садржи количину витамина Д која покрива шестину дневних потреба, али је сопствена синтеза витамина Д путем сунчеве светлости много важнија - примећује Холцепфел.
- То је заправо главни и важнији извор, о коме свако треба да води рачуна. Никоме не шкоди боравак на свежем ваздуху и сунцу, што доноси вишеструке позитивне ефекте.
Опасност од предозирања витамином Д?
Иако је витамин Д неопходан за здравље, узимање великих количина током дужег временског периода може довести до предозирања, што повећава ниво калцијума у телу и може да изазове камен у бубрегу, лоше варење и болест крвних судова. У екстремним случајевима може доћи до акутног затајења бубрега.
Међутим, са овим новим прахом брашна нема разлога за бригу.
- Количина витамина Д је повећана на ниво који је упоредив са другим намирницама и не представља ризик од предозирања - наглашава Холцепфел.
Хоће ли инсекти постати дио свакодневне прехране?
Унаточ еколошкој одрживости и нутритивним предностима, такви производи још увијек нису широко прихваћени. Истраживања показују да су многи потрошачи скептични према конзумацији инсеката унаточ знанственим доказима о њиховој сигурности и храњивости.
Особе које их купују из еколошких разлога сада имају прилику одабрати верзије обогаћене витамином Д, но према процјени стручњака, то неће имати велик утјецај на тржиште.
- Иако се може радити о нешто нутритивно богатијој алтернативи, њен утјецај није значајан - закључује Holzäpfel.
За сада УВ-ом обрађени црви брашнари с повећаним удјелом витамина Д остају егзотична намирница која тек треба пронаћи своје мјесто у прехрамбеним навикама потрошача.
Извор: Србија Данас/тпортал