Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ПОРУКЕ СА ДАВОСА:"Прете нам најмање ЧЕТИРИ кризе"

24.05.2022. 11:48
Пише:
Србија Данас/Блиц
Davos sastanak
Давос састанак / Извор: Фото: Профимедиа

Оштре и врло конкретне поруке стижу данас са Светског економског форума у Давосу. Огласили су се и банкари, и министри и економисти и готово сви шаљу упозорења.

- Најмање четири међусобно повезане кризе прете да покрену глобалну рецесију, оценио је немачки министар привреде Роберт Хабек. Четири претње су, рекао је Светском економском форуму у Давосу, инфлација, енергетска криза, мањак хране и климатске промене.

“Не можемо да решимо проблеме понаособ,” рекао је Хабек. “Али ако не успемо да решимо ниједан од проблема, заиста страхујем да ћемо упасти у глобалну рецесију.”

ОВО СУ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ево за колико је бензин СКУПЉИ - цена дизела стабилна

ОВО СУ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ево за колико је бензин СКУПЉИ - цена дизела стабилна

БАЛТИЧКА ДРЖАВА ОД ДАНАС БЕЗ РУСКОГ ГАСА, НАФТЕ И СТРУЈЕ! Ово је њихов нови план за снабдевање енергентима

БАЛТИЧКА ДРЖАВА ОД ДАНАС БЕЗ РУСКОГ ГАСА, НАФТЕ И СТРУЈЕ! Ово је њихов нови план за снабдевање енергентима

ЗВАНИЧНО! ПУТИН ЗАВРНУО СЛАВИНЕ: Обустављена испорука гаса Финској

ЗВАНИЧНО! ПУТИН ЗАВРНУО СЛАВИНЕ: Обустављена испорука гаса Финској

То, како је казао, може критично лоше да утиче не само на програм против климатских промена, него да изазове глобалну нестабилност.

- Морамо да схватимо да један проблем не смемо решавати гурањем другог под тепих - рекао је, додавши да ће рјешавање садашњих проблема већом производњом и употребом фосилног горива погоршати ситуацију у будућности.

Исто тако, рекао је Хабек, погрешно је сада затварати тржишта, јер ако се свака држава окрене бризи само о себи, то може да заоштри глобалну кризу, преноси Investitor.me.

- Морамо задржати отворена тржишта - рекао је, позивајући на измену регулативе и курс од "деглобализације" ка дубљој сарадњи и солидарности.

Веће камате неће решити проблем

Државне резерве неће решити проблем подизањем каматних стопа, поручио је на Светском економском форуму у Давосу, економиста Џозеф Стиглиц, добитник Нобелове награде.

- Повећање каматних стопа неће решити проблем инфлације - рекао је он на телевизији Блумберг у интервјуу у Давосу, у Швајцарској.

- То неће створити више хране. То ће отежати ситуацију јер нећете моћи да инвестирате - рекао је он.

Стиглиц, који је добио Нобелову награду за економију 2001. године, дао је своје коментаре уочи јунског састанка о политици Федералних резерви на којем инвеститори очекују повећање стопе од 50 базних поена. Фед је већ подигао каматне стопе за 75 базних поена од марта како би укротио инфлацију која је била на максимуму од око 40 година.

Интервенције на страни понуде боље би служиле највећој светској економији, рекао је професор Универзитета Колумбија.

- Мислим да можемо много више него што радимо - рекао је Стиглиц.

- Убијање економије кроз подизање каматних стопа неће решити инфлацију у било ком временском оквиру - рекао је он.

Davos sastanak
Давос састанак / Извор: Фото: Профимедиа

Такође је рекао да лидери широм света треба да ставе нагласак на повећање производње хране. САД су некада имале вишкове хране и могу их поново имати, рекао је он.

- Барем покушајем да учинимо све што можемо на глобалном нивоу да повећамо снабдевање, биће више у решавању проблема него у изазивању депресија - рекао је Стиглиц.

Лагард одбацила спекулације да еврозона иде ка рецесији

Председница Европске централне банке Кристин Лагард одбацила је данас спекулације да еврозона иде ка рецесији.

- У овом тренутку не видимо рецесију у еврозони. Не разматрамо то као најниже полазиште у нашим сценаријима - рекла је Лагардова за тв "Блумберг" на Светском економском форуму у Давосу.

Она је набројала "најнижу стопу" незапосленост у зони јединствене валуте, велику штедњу домаћинстава и изгледе за снажну летњу сезону туристичке индустрије као силе које ће ублажити негативне утицаје рата у Украјини и растуће инфлације.

Евро је након емитовања њене изјаве неутралисао пад према америчком долару забележен на раном трговањуи и достигао највиши ниво од 1,0724 долара, а ојачао је и у односу на друге валуте, укључујући швајцарски франак и британску фунту, преноси њујоршка агенција.

Лагардова је у понедељак изнела своју визију наредних корака ЕЦБ-а у блогу објављеном на веб сајту централне банке еврозоне, најављујући да ће до краја трећег квартала банка вероватно напустити политику негативних камата и повећати стопе.

Прво повећање каматне стопе требало би да се догоди у јулу, навела је она

Лагардова је одбила да каже да ли ЕЦБ можда размишља о повећању камате за 50 базних поена, наводи "Блумберг".

Davos sastanak
Давос састанак / Извор: Фото: Профимедиа