Стари војвођански рецепт за штрудлу мајке Душка Тошића: Мирис ове посластице враћа у детињство
Десерт по рецепту старих мајстора.
Бивши фудбалер Душко Тошић никада није крио колико му значи родни Орловат и мириси дома које га прате од детињства. Међу њима је посебно место заузела штрудла коју спрема његова мајка Николета, колач који и дан-данас мирише на детињство, љубав и породична окупљања. Њена штрудла је омиљени колач Душка Тошића, а ова војвођанска посластица била је увек на столу, и кад је долазио сам или са бившом супругом Јеленом Карлеушом и њихове две ћерке Атином и Ником.
Ова штрудла није брза ни једноставна за припрему али је вредна сваког минута проведеног у кухињи. Омиљени колач Душка Тошића је војвођански специјалитет, штрудла, а Николета од овог рецепта не одступа деценијама.
Састојци:
20 г свежег квасца
мало млека и кашика брашна за квасац
прстохват соли
100 г шећера
500 мл млека
4 жуманца
125 г путера
око 1 кг брашна
мак или ораси
У малој посуди размутите квасац са мало млека, брашна и соли. Оставите да надође. Умутите пола путера са шећером и жуманцима. Додајте надошли квасац и млеко, па постепено умешајте брашно док не добијете мекано тесто. Добро умесите и оставите да нарасте око 90 минута. Када тесто надође, поделите га на четири лопте. Сваку развуците у правоугаоник, премажите маргарином и додајте фил од мака или ораха куваних са шећером и млеком. Увијене штрудле премажите умућеним беланцима и пеците на 200°Ц око 30 минута.
Да се јасно наслутити да је мајка Душка Тошића врсна домаћица и зашто је њена штрудла његов омиљени колач