Чувате отворено вино у фрижидеру? То није паметно, ево и зашто... На овом месту ће остати свеже!
Чување вина код куће можда делује једноставно — бело вино иде у фрижидер, а црно у кухињски ормарић.
Међутим, стручњак за вина упозорава да то није баш тако лако и да неправилно складиштење може покварити вино или му променити укус, чинећи га киселкастим и непријатним.
Колин Симпсон, стручњак из компаније Инто the Vineyard, објашњава да многи људи греше када држе вино усправно у фрижидеру недељама, јер то може исушити чеп и покварити арому.
Вино јесте прилично отпорно, али правилно чување је кључно — посебно због чепа. Ако се чеп осуши, он се може скупити, па кисеоник лакше улази у боцу, убрзавајући хемијске реакције које кваре укус. Зато боцу треба држати положену, да вино стално додирује чеп и тако га одржава влажним.
Честа грешка је и чување вина на местима где температура често и нагло варира. Такве промене могу гурнути чеп напоље, изазвати цурење или променити укус вина. Такође, вино никада не треба држати на температури нижој од 7°Ц дуже време.
Фрижидер је добар избор ако ћете вино ускоро пити, али није намењен дугорочном чувању — превише хладноће исушује чеп и дозвољава ваздуху да поквари вино. Уз то, хладноћа може изазвати кондензацију и оштетити етикете.
Стручњаци саветују да се боце са чепом чувају водоравно, не усправно, јер тако вино стално влажи чеп и спречава улазак кисеоника.
Вино такође треба заштитити од сунца и јаке светлости, јер УВ зраци временом нарушавају његов квалитет и укус. Идеално је, кажу стручњаци, имати посебан фрижидер за вино који одржава стабилну температуру, таму и влагу — три кључна фактора за правилно старење вина.
На крају, чување вина у обичном фрижидеру може довести до сталних потреса и вибрација које ремете талог и утичу на укус.