Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАЈ КОЛАЧ СЕ ОБАВЕЗНО ПРАВИ НА ПЕТРОВДАН: За њега се користи посебна врста јабука (РЕЦЕПТ)

11.07.2022. 22:57
Пише:
Србија Данас/Стил.курир
kolač
колач / Извор: Фото: Shutterstock

Морате га направити, преукусан је!

Српска православна црква и верници сутра обележавају Дан светих апостола Петра и Павла. Овај празник у народу је познат под именом Петровдан и за њега се везује велики број обичаја, један од њих је и припрема посебног колача.

Колач који се прави за Петровдан прави се од посебне врсте јабука - петровача за које се раније веровало да се до Петровдана не секу ножем, јер би могао пасти град који ће уништити усеве.

НАПИТАК С КОЈИМ НОВАК ЂОКОВИЋ ЗАПОЧИЊЕ ЈУТРО: Ово је ГЛАВНИ РАЗЛОГ зашто треба да пијете ВОДУ С ЛИМУНОМ

НАПИТАК С КОЈИМ НОВАК ЂОКОВИЋ ЗАПОЧИЊЕ ЈУТРО: Ово је ГЛАВНИ РАЗЛОГ зашто треба да пијете ВОДУ С ЛИМУНОМ

СРПСКА СТРИПТИЗЕТА БИЛА ДЕТЕ ЗА ПРИМЕР: Ево због чега је почела то да ради и са каквом ТРАУМОМ се још бори

СРПСКА СТРИПТИЗЕТА БИЛА ДЕТЕ ЗА ПРИМЕР: Ево због чега је почела то да ради и са каквом ТРАУМОМ се још бори

А и на овај празник се у неким крајевима Србије јабуке носе на поклон првим суседима, а неки их носе и у цркву на освећење. У неким крајевима деца са запаљеним лилама иду од куће до куће и домаћини им деле дарове.

За овај колач од јабуке потребно вам је:

  • 500 г танких кора за питу
  • 1,5 кг јабука петровача
  • цимет
  • шећер
  • гриз
  • уље

jabuke
јабуке / Извор: Профимедиа

Припрема:

Очистите јабуке и изрендајте. Узимајте по 3 коре. Свака кора треба да се попрска са мало уља и по њој посути мало шећера, у зависности да ли волите слађе. На трећу кору ставите рендане јабуке и мало их попрскајте са уљем, поспите мало цимета, једну кашику гриза и 2 пуне кашике шећера. Увити у јуфку и ставити у подмазан плех.

Не морате да увијате, ако вам је лакше можете и да јуфке увијате. Затим ножем исећи парчиће, премазати уљем и ставити да се пеће на 200-220 степени. Ако волите после можете да их залијете шербетом или само да поспете шећером у праху.