Ову су детаљна ПРАВИЛА СТРОГОГ ПЕТРОВСКОГ ПОСТА – Почиње у понедељак, 16. јуна, а ево зашто је овај пост покретан, колико ове године траје и шта тада никако не сме да се једе
Православни верници од понедељка, 16. јуна, започињу Петровски пост – период суздржаности који води духовном јачању и припреми за празник Светих апостола Петра и Павла. Ово су најважнија правила која сви треба да знамо – шта је дозвољено, а што треба да избегавамо током наредних недеља.
Петровски, познат и као Апостолски пост, започиње првог понедељка након Духова, а ове године то је 16. јун.
Завршава се на Петровдан, 12. јула – тако да траје неколико недеља, у зависности од празника. У 2025. години трајање је нешто мање од месец дана.
Дневна правила поста:
Према правилима СПЦ:
Понедељак, среда и петак – строги пост на води (без уља и вина)
Уторак и четвртак – пост на уљу и вину (без меса, јаја, млека и млечних производа)
Субота и недеља – пост на риби, уљу и вину
Дан уочи Петровдан – строги пост на води, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољено уље
Међутим, према Црквеном календару СПЦ, ако у току овог поста у понедељак, уторак и четвртак падне Свети са великим славословљем, тада је дозвољен пост на риби, а ако падне у среду и петак дозвољен је пост на уљу. Ако у среду и петак падне празник Светитеља са бденијем или пак Свети чији је храм, дозвољени су уље, вино и риба.
Рачунајући ове изузетке, а гледајући и смернице из српског православног календара, ове године ће верници моћи три пута да прекрше наведена правила поста. А то је 18. јуна, 2. јула и 4. јула.
Петровски пост није само одрицање од хране – позива на унутрашњу тишину, молитву, покајање и мирење односа. Важно је да буде посвећенчешћи одласцима у цркву, молитви и добром размишљању – по узору на живот и жртву апостола Петра и Павла