7 ПРЕДИВНИХ ПОСНИХ ЈЕЛА ИЗ ХИЛАНДАРСКОГ КУВАРА ЗА ЦЕЛУ СЕДМИЦУ: Имају посебан укус, а монаси са Атоса их обожавају
Једноставно, здраво и предивно.
Хиландарски кувар сачињен је од најлепших јела које монаси са Атоса свакодневно спремају. Уз ове изврсне специјалитете пост вам неће пасти тешко, напротив. Васкршњи пост је најстрожи и траје до 4. маја, а када год вам нестане идеја за спремање новог оброка, пронађите инспирацију у рецептима које смо издвојили за вас.
Вариво од младог боба
Састојци:
1/2 кг младог бобовог зрна
главица црног лука
2 кашике уља
со
першун
ловоров лист
мало туцане суве паприке
1/2 кашике брашна
shutterstock-109205783.jpg
Фото: Shutterstock
Припрема:
На уљу попрзите ситно сецкан лук, затим додајте боб и динстајте док потпуно не омекша. Затим додајте со и поменуте зачине, сипајте пола кашике брашна које се размуте у води, а затим кувајтејош 15 минута.
Посни паприкаш на води
Састојци:
1/2 кг кромпира
1/2 кг црног лука
2 шаргарепе
4 меснате паприке
1 веза першуна
2 кашике сувог зачина
2 кашике брашна
млевена паприка
со
Посни паприкаш са кромпиром
Фото: Printscreen Youtube / Јелајелена Петровиц
Припрема:
Кромпире ољуштити и исећи на коцке, налити водом да огрезну и ставити исецкани црни лук, шаргарепу, паприке и све скувати. Брашно и млевену паприку размутити у мало воде и умешати у јело.
Додати зачин и со по укусу, па склонити са шпорета и додати везу ситно сецканог першуна.
Манастирска јота
100 г пасуља
250 г киселог купуса
250 г кромпира
100 г парадајз пиреа
Главица црног лука
50 г брашна
50 г белог лука
со, бибер
јота.јпг
Фото: Shutterstock
Припрема:
У једној шерпи скувајте кромпир, у другој крупне парчиће купуса, а у трећој пасуљ.
Продинстајте лук док не добије стакласту боју, а затим додајте брашно. Измешајте, па прелијте водом и оставите да се кува.
У тигањ са запршком додајте кувани кромпир, пасуљ и купус. На крају умешајте и пасиране ченове белог лука и парадајз пире.
Зачините јело по укусу сољу и бибером, а пред крај кувања поспите га ситно исецканим першуном.
Печурке по рецепту оца Гаврила
Састојци:
300 г буковаче
4 кромпира
4 шаргарепе
3-4 свеже паприке
свеже млевени парадајз (или парадајз пире)
Со
сушени зачини
50 г сусама
кашичица маслиновог уља
shutterstock-409772647.jpg
Фото: Shutterstock
Припрема:
Исецкати кромпир на кришке, шаргарепу на колутове, свежу паприку на кругове, а печурке буковаче на парчиће.
Поређати у ватростални или земљани суд. Посолити, ставити суви зачин и друге зачине по укусу.
На маслиновом уљу пропржити сусам, па умутити док не добијете густу пасту.
Помешати свеже млевени парадајз (или парадајз пире) са водом, па сјединити са сусамом. Прелити преко поврћа, ставити у рерну и пећи док сва вода не испари.
Хиландарски кромпир
1кг кромпира
150-200мл маслиновог уља
1-2 лимуна (свеже цеђен сок)
5-6 чена белог лука сечен на три дела
4-5 листа ловора сваки сецкан на четвртину
оригано
со
бибер
кромпир.јпг
Фото: Shutterstock
Припрема:
Загрејте рерну на 250 °Ц. Оперите, ољуштите и исеците кромпир и поређајте га у тепсију.
Кромпир не сме да буде један преко другог.
Прокувајте воду (нешто више од једне чаше је довољно да прекрије кромпир) и у њу растворите со (треба доста соли, али опрезно).
Том водом прекријте кромпир који сте поређали у тепсију. Додајте уље, поспите кромпир ориганом, ставите бели лук, ловор и бибер.
Сок од лимуна не додајемо на почетку јер ће се од њега кромпир стврднути. Убаците кромпир у загрејану рерну на 250 °Ц.
Чим кромпир крене да румени тј. чим добије боју и испари сва вода тј. остане само уље, смањите температуру на 200°Ц и пеците све док кромпир не омекша, укупно око 50 минута, све зависи од рерне и кромпира. Негде пред крај печења извадите тепсију и прелијте кромпир соком од свеже цеђеног лимуна, вратите пар минута у рерну, извадите и служите.
Риба на пиринчу
риба по жељи
пиринач
маслиново уље
лук
зелена паприка
со
мало брашна
сирће
бибер
оригано
профимедиа0396562694.јпг
Фото: Профимедиа
Припрема:
Очишћена риба исече се на парчад, посоли и остави да мало одстоји.
За то време тигањ се намаже маслиновим уљем и у њу се ставља опран, некуван пиринач.
Преко њега се наслаже крупно сечен црни лук, колутови зелене паприке, а, а преко свега поређа се риба.
У посебан суд сипа се млака вода, дода се мало брашна, затим со, сирће, бибер, оригано и све добро промеша.
Са тим соком се прелива риба у тигању, све док не омекша, а сок се не потроши.
Хиландарска боранија
Састојци:
1 кг бораније
1-2 главице црног лука
2 чена белог лука
мало першуна
3 парадајза
со
маслиново уље
shutterstock-562774177.jpg
Фото: Shutterstock
Припрема:
Боранију, црни и бели лук очистити, исецкати першун и парадајз. У већи, дубоки тигањ ређати ред бораније, па мало црног лука и першуна, и мало соли. Налијте водом да огрезне, оставите да прокључа, па опет поређајте поврће истим редоследом и тако све док не потрошите намирнице. Оставите да лагано крчка.
Кад боранија омекша, додајте маслиновог уља по жељи (ако не постите на води) и исецкан парадајз, па кувајте још сат времена. Пред крај кувања додајте и бели лук. Вода би требало потпуно да испари, а одозго да се створи корица.
За празнике боранију можете да припремате са рибом, а кад се не пости са месом. У том случају је важно да при ређању рибу или месо стављате између бораније и лука.