7 PREDIVNIH POSNIH JELA IZ HILANDARSKOG KUVARA ZA CELU SEDMICU: Imaju poseban ukus, a monasi sa Atosa ih obožavaju
Jednostavno, zdravo i predivno.
Hilandarski kuvar sačinjen je od najlepših jela koje monasi sa Atosa svakodnevno spremaju. Uz ove izvrsne specijalitete post vam neće pasti teško, naprotiv. Vaskršnji post je najstroži i traje do 4. maja, a kada god vam nestane ideja za spremanje novog obroka, pronađite inspiraciju u receptima koje smo izdvojili za vas.
Varivo od mladog boba
Sastojci:
1/2 kg mladog bobovog zrna
glavica crnog luka
2 kašike ulja
so
peršun
lovorov list
malo tucane suve paprike
1/2 kašike brašna
shutterstock-109205783.jpg
Foto: Shutterstock
Priprema:
Na ulju poprzite sitno seckan luk, zatim dodajte bob i dinstajte dok potpuno ne omekša. Zatim dodajte so i pomenute začine, sipajte pola kašike brašna koje se razmute u vodi, a zatim kuvajtejoš 15 minuta.
Posni paprikaš na vodi
Sastojci:
1/2 kg krompira
1/2 kg crnog luka
2 šargarepe
4 mesnate paprike
1 veza peršuna
2 kašike suvog začina
2 kašike brašna
mlevena paprika
so
Posni paprikaš sa krompirom
Foto: Printscreen Youtube / Jelajelena Petrovic
Priprema:
Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.
Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.
Manastirska jota
100 g pasulja
250 g kiselog kupusa
250 g krompira
100 g paradajz pirea
Glavica crnog luka
50 g brašna
50 g belog luka
so, biber
jota.jpg
Foto: Shutterstock
Priprema:
U jednoj šerpi skuvajte krompir, u drugoj krupne parčiće kupusa, a u trećoj pasulj.
Prodinstajte luk dok ne dobije staklastu boju, a zatim dodajte brašno. Izmešajte, pa prelijte vodom i ostavite da se kuva.
U tiganj sa zaprškom dodajte kuvani krompir, pasulj i kupus. Na kraju umešajte i pasirane čenove belog luka i paradajz pire.
Začinite jelo po ukusu solju i biberom, a pred kraj kuvanja pospite ga sitno iseckanim peršunom.
Pečurke po receptu oca Gavrila
Sastojci:
300 g bukovače
4 krompira
4 šargarepe
3-4 sveže paprike
sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire)
So
sušeni začini
50 g susama
kašičica maslinovog ulja
shutterstock-409772647.jpg
Foto: Shutterstock
Priprema:
Iseckati krompir na kriške, šargarepu na kolutove, svežu papriku na krugove, a pečurke bukovače na parčiće.
Poređati u vatrostalni ili zemljani sud. Posoliti, staviti suvi začin i druge začine po ukusu.
Na maslinovom ulju propržiti susam, pa umutiti dok ne dobijete gustu pastu.
Pomešati sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire) sa vodom, pa sjediniti sa susamom. Preliti preko povrća, staviti u rernu i peći dok sva voda ne ispari.
Hilandarski krompir
1kg krompira
150-200ml maslinovog ulja
1-2 limuna (sveže ceđen sok)
5-6 čena belog luka sečen na tri dela
4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
origano
so
biber
krompir.jpg
Foto: Shutterstock
Priprema:
Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir i poređajte ga u tepsiju.
Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.
Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno).
Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber.
Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti. Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C.
Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira. Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.
Riba na pirinču
riba po želji
pirinač
maslinovo ulje
luk
zelena paprika
so
malo brašna
sirće
biber
origano
profimedia0396562694.jpg
Foto: Profimedia
Priprema:
Očišćena riba iseče se na parčad, posoli i ostavi da malo odstoji.
Za to vreme tiganj se namaže maslinovim uljem i u nju se stavlja opran, nekuvan pirinač.
Preko njega se naslaže krupno sečen crni luk, kolutovi zelene paprike, a, a preko svega poređa se riba.
U poseban sud sipa se mlaka voda, doda se malo brašna, zatim so, sirće, biber, origano i sve dobro promeša.
Sa tim sokom se preliva riba u tiganju, sve dok ne omekša, a sok se ne potroši.
Hilandarska boranija
Sastojci:
1 kg boranije
1-2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
malo peršuna
3 paradajza
so
maslinovo ulje
shutterstock-562774177.jpg
Foto: Shutterstock
Priprema:
Boraniju, crni i beli luk očistiti, iseckati peršun i paradajz. U veći, duboki tiganj ređati red boranije, pa malo crnog luka i peršuna, i malo soli. Nalijte vodom da ogrezne, ostavite da proključa, pa opet poređajte povrće istim redosledom i tako sve dok ne potrošite namirnice. Ostavite da lagano krčka.
Kad boranija omekša, dodajte maslinovog ulja po želji (ako ne postite na vodi) i iseckan paradajz, pa kuvajte još sat vremena. Pred kraj kuvanja dodajte i beli luk. Voda bi trebalo potpuno da ispari, a odozgo da se stvori korica.
Za praznike boraniju možete da pripremate sa ribom, a kad se ne posti sa mesom. U tom slučaju je važno da pri ređanju ribu ili meso stavljate između boranije i luka.