АЈВАР НАДЕ ТОПЧАГИЋ хвали цела естрада: Већ 35 година га прави по ИСТОМ рецепту, а њен ТАЈНИ ТРИК не пише ни у једном кувару - увек испадне савршен, без грешке
Ајвар Наде Топчагић постао је чувен широм Србије - није само зимница, већ традиција и уметност. Певачица га већ 35 година прави на исти начин, а њен тајни трик, који се не налази ни у једном кувару, чини да увек испадне густ, пуног укуса и дуготрајан.
„За мене је ајвар озбиљна ствар. То није јело, то је обавеза” – рекла је Нада Топчагић, певачица коју цела естрада хвали због њеног домаћег ајвара. Већ 35 година га припрема на исти начин, а њен трик у завршници рецепта гарантује да ајвар увек успе и траје годинама.
Хигијена је најважнија - руке само содом бикарбоном
Нада истиче да је први и најважнији корак у припреми ајвара хигијена.
„Све креће од чистоће, али не обичне. Руке се перу искључиво содом бикарбоном, а не детерџентима. Не желим да хемикалије покваре укус или здравље. Сода све уклања, а природна је” објашњава певачица.
Тегле се, како каже, рибају четкама, перу у врелој води и обавезно суше у рерни. Ни једна тегла не сме да се користи док није потпуно сува.
Паприке бира као за такмичење
За ајвар користи искључиво најлепше паприке, сваку брижљиво пере и проверава. Пече их док не поцрне таман колико треба, како би се лако љуштиле.
„Бирање паприке је као да се спремате за такмичење. Ништа не сме да се препусти случају” каже Нада.
Трик који прави разлику – шапат једне баке
Квалитет ајвара, по којем је Нада постала позната међу пријатељима и колегама, не дугује само пажњи и искуству, већ и једном тајном трику.
„Кад скувам ајвар, још врео га сипам у тегле. И то до самог врха, толико да се поклопац једва навуче. Онда сваку теглу умотам у крпе и поређам у корпу умотану у ћебе. Топлота мора да се задржи – то чува ајвар, чини га густим, пуним и трајним. Тај трик ми је давно рекла једна бака и не постоји у куварима. То се преноси шапатом” прича Нада уз осмех.
Ајвар који траје годинама
Захваљујући овом поступку, ајвар Наде Топчагић годинама је хваљен у целој естради. Сваке јесени, колеге је зову са питањем: „Је л’ стигла зимница?”, а теглице њеног ајвара путују широм Србије.
„Мени је важно да ајвар буде укусан, здрав и да траје. И тако већ 35 година радим исто, без грешке” закључује певачица.