Брзи, ПОСНИ УШТИПЦИ од којих ће мирисати цела кућа - Рецепт за омиљени доручак у Србији, а уз 1 цаку неће упити ни кап уља
У време поста прилично је тешко осмислити разноврсну трпезу која је уз то и укусна. Због тога избор за доручак или вечеру најчешће бива тесто, јер се лако и брзо припрема, а уз то је и заситно. Једно од омиљених јела од теста у Србији су уштипци који могу да се служе и топли и хладни, самостално или уз разне посне намазе - џем, мед или ајвар.
Нема ничег лепшег од мириса свежих уштипака ујутру – посни, брзи и мекани, савршени за доручак или празничну трпезу. Ови уштипци уједињују традицију и једноставност, а уз једну малу цаку можете их припремити тако да не упијају ни кап вишка уља, а и даље остану хрскави споља и мекани изнутра. Идеални су за послужење са слатким или сланим надевом, или једноставно посути прах шећером.
Састојци
20 г свежег квасца или 1 кесица сувог
250–300 мл млаке воде
400 г брашна
1 кашичица шећера
1/2 кашичице соли
уље за пржење
Припрема
Квасац издробити, помешати са млаком водом и додати кашичицу шећера. Оставити да се активира око 5–10 минута, док не постане пенаст.
Додати со и брашно, па варјачом замесити глатко тесто.
Тесто добро излупати и оставити десетак минута да нарасте.
Уштипци се прже у посуди са уљем на умереној температури. Кашиком вадити тесто и равномерно пржити са свих страна.
Вадити уштипке на папирни убрус да се упије вишак уља.
Чака да уштипци не упију превише уља
Трик: Пре него што ставите тесто у тигањ, проверите да ли је уље довољно загрејано – када кап теста одмах почне да „цврчи“ и излази мехурић, температура је права.
Тесто које уђе у хладно уље упија много више масноће, док га вруће уље „закључа“ и уштипци остају ваздушасти, а споља хрскави.
Послужење
Служите топле, уз слатки или слани надев, џем, мед или посути шећером у праху.
Одлични су и хладни, што их чини савршеним избором за доручак или ужину.