Brzi, POSNI UŠTIPCI od kojih će mirisati cela kuća - Recept za omiljeni doručak u Srbiji, a uz 1 caku neće upiti ni kap ulja
U vreme posta prilično je teško osmisliti raznovrsnu trpezu koja je uz to i ukusna. Zbog toga izbor za doručak ili večeru najčešće biva testo, jer se lako i brzo priprema, a uz to je i zasitno. Jedno od omiljenih jela od testa u Srbiji su uštipci koji mogu da se služe i topli i hladni, samostalno ili uz razne posne namaze - džem, med ili ajvar.
Nema ničeg lepšeg od mirisa svežih uštipaka ujutru – posni, brzi i mekani, savršeni za doručak ili prazničnu trpezu. Ovi uštipci ujedinjuju tradiciju i jednostavnost, a uz jednu malu caku možete ih pripremiti tako da ne upijaju ni kap viška ulja, a i dalje ostanu hrskavi spolja i mekani iznutra. Idealni su za posluženje sa slatkim ili slanim nadevom, ili jednostavno posuti prah šećerom.
Sastojci
20 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
250–300 ml mlake vode
400 g brašna
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
ulje za prženje
Priprema
Kvasac izdrobiti, pomešati sa mlakom vodom i dodati kašičicu šećera. Ostaviti da se aktivira oko 5–10 minuta, dok ne postane penast.
Dodati so i brašno, pa varjačom zamesiti glatko testo.
Testo dobro izlupati i ostaviti desetak minuta da naraste.
Uštipci se prže u posudi sa uljem na umerenoj temperaturi. Kašikom vaditi testo i ravnomerno pržiti sa svih strana.
Vaditi uštipke na papirni ubrus da se upije višak ulja.
Čaka da uštipci ne upiju previše ulja
Trik: Pre nego što stavite testo u tiganj, proverite da li je ulje dovoljno zagrejano – kada kap testa odmah počne da „cvrči“ i izlazi mehurić, temperatura je prava.
Testo koje uđe u hladno ulje upija mnogo više masnoće, dok ga vruće ulje „zaključa“ i uštipci ostaju vazdušasti, a spolja hrskavi.
Posluženje
Služite tople, uz slatki ili slani nadev, džem, med ili posuti šećerom u prahu.
Odlični su i hladni, što ih čini savršenim izborom za doručak ili užinu.