Брзо, укусно и здраво, а не из кесице: Ове четири супе морате направити током хладних јесењих дана
Од класичне супе од бундеве до богатих шумских укуса печурака, четири рецепта која доносе најбоље од јесени.
Од класичне супе од бундеве до богатих шумских укуса печурака – четири рецепта која доносе најбоље од јесени.
Доласком оштрог ваздуха, шуштања лишћа под ногама и загаситих, златних боја природе, буди се и жеља за топлином и утехом. Мало је јела која тако добро греју тело и душу као чинија топле, крепке супе. Јесен је идеално време да се искористе сезонске намирнице и претворе у раскошне оброке на кашику, који ће испунити дом предивним мирисима.
Било да је реч о брзом оброку за радни дан или елегантном предјелу за посебну вечеру, ове супе лако ће постати незаобилазан део јесењег јеловника.
Баршунаста крем супа од бундеве
Ниједно јело не асоцира на јесен као крем супа од бундеве. Њена прелепа наранџаста боја, блага слаткоћа и свиленкаста текстура чине је апсолутним фаворитом сезоне. Најбољи укус дају хокаидо или бутернат тиква, богате витаминима и савршене за кремасте супе.
Састојци:
- 1 кг бундеве (хокаидо или бутернат), очишћене и насечене на коцке
- 1 већа главица црног лука, насецкана
- 2 шаргарепе, насечене на колутове
- 2 чена белог лука, ситно насечена
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 л повртног или пилећег темељца
- 200 мл павлаке за кување (или кокосовог млека за веганску верзију)
- со и свеже млевени бибер
- прстохват мускатног орашчића
- семенке бундеве и мало бундевиног уља за послуживање
Припрема:
На маслиновом уљу издинстати лук и шаргарепу док не омекшају. Додати бели лук и кратко пропржити. Убацити бундеву, посолити, побиберити, додати мускатни орашчић и кувати неколико минута. Налити темељцем и кувати 20–25 минута док бундева не омекша. Измиксати штапним миксером до глатке текстуре, умешати павлаку и загрејати без врења. Послужити са препрженим семенкама бундеве и капима бундевиног уља.
Богата и ароматична супа од печурака
За љубитеље земљаних, дубоких укуса, крем супа од печурака је прави избор. Комбинација свежих и сувих печурака доноси невероватну пуноћу укуса и мирис који подсећа на шетњу шумом после кише.
Састојци:
- 500 г свежих печурака (шампињони, буковаче)
- 20 г сувих вргања
- 1 главица црног лука, ситно насецкана
- 2 чена белог лука, ситно насецкана
- 2 кашике путера
- 1 л повртног темељца
- 150 мл павлаке за кување
- со и бибер
- свеж першун или тимијан за декорацију
Припрема:
Суве вргање потопити у 200 мл вреле воде и оставити 20 минута. Свеже печурке очистити и насећи на листиће. На путеру издинстати лук, додати бели лук и печурке, па пржити док не порумене. Додати оцеђене вргање и кратко пропржити. Налити темељцем и течношћу од потапања вргања. Зачинити и кувати 15 минута. Део печурака одвојити, а супу измиксати до жељене густине. Вратити одвојене печурке и павлаку, кратко прокувати и послужити посуто зачинским биљем.
Супа од црвене сочива с дашком Оријента
Црвена сочива кувају се брзо, изузетно су хранљива и одлична за густе, заситне супе. Уз зачине попут кумина и куркуме, ова супа добија егзотичан укус и топлину.
Састојци:
- 250 г црвене сочива, испране
- 1 велики црни лук, насецкан
- 2 шаргарепе, нарендане
- 2 чена белог лука, згњечена
- 1 кашика маслиновог уља
- 1 кашичица млевеног кумина
- ½ кашичице куркуме
- 1,5 л повртног темељца
- сок пола лимуна
- со и бибер
- свеж коријандер или першун за послуживање
Припрема:
На уљу издинстати лук, додати шаргарепу и бели лук. Умешати кумин и куркуму и кратко пропржити. Додати сочиво и налити темељцем. Кувати 15–20 минута док не омекша. По жељи измиксати штапним миксером. На крају додати лимунов сок и зачине. Послужити посуто коријандером или першуном.
Супа од шаргарепе и ђумбира
Ова вибрантна супа доноси лагано пикантну ноту и обиље витамина. Слаткоћа шаргарепе савршено се комбинује са оштрином ђумбира, стварајући освежавајући и енергичан оброк.
Састојци:
- 700 г шаргарепе, ољуштене и насечене
- 1 главица црног лука, насецкана
- 2–3 цм свежег ђумбира, нарибаног
- 1 чен белог лука, насецкан
- 1 кашика маслиновог уља
- 1 л повртног темељца
- со и бибер
- прстохват чилија у праху (по жељи)
- кисела павлака или грчки јогурт за послуживање
Припрема:
На уљу издинстати лук док не постане стакласт. Додати шаргарепу, ђумбир и бели лук, па кратко пропржити. Налити темељцем, посолити, побиберити и додати чили по жељи. Кувати 20–25 минута док шаргарепа не омекша. Измиксати до глатке текстуре, а по потреби разредити додатним темељцем. Послужити са кашиком киселе павлаке или грчког јогурта и посути бибером.
Извор: Нет.хр/Ана Иванчић