Домаћи САЛЧИЋИ пуни пекмеза – Хрскави споља, сочни унутра и толико мекани да се топе у устима, мирис који буди најлепше успомене из детињства
Љубитељи старинских колача тешко ће одолети штрудлама, крофнама и салчићима. Ове посластице углавном су биле главне звезде недељног ручка.
Салчићи пуни пекмеза прави су избор за све који желе да уживају у једноставном, али неодољивом слатком залогају.
Ови мекани, прхки колачићи листају се попут страница књиге, а сваки залогај враћа нас у детињство, подсећајући на мирисне, домаће десерте које су припремале баке. Богат пекмез у средини, заједно са савршено хрскавом корицом, ствара комбинацију коју је тешко одолети.
Било да их спремате за породични ужитак или као послужење за госте, салчићи са пекмезом сигурно ће освојити све који их пробају.
Састојци:
600 г брашна
4 жуманцета
рендана кора једног целог лимуна
прстохват соли
300 мл киселе воде
350 г свињског сала
1 ванилин шећер
пекмез од кајсија
шећер у праху
Припрема:
У дубљу ванглу просејати брашно, додати жуманца, кору од лимуна, 1 кашику сала, со и постепено додавати воду. Умести средње мекано тесто, раклагијати танко и премазати са 1/3 сала, преклопити као за лиснато тесто и оставити да одмара на собној температури (пожељно је да просторија буде хладнија) неких пола сата.
Поступак поновити још два пута, четврти пут расклагијати тесто на дебљину 1цм, опкројити ножем са свих страна да би се лепо разлистало, исећи на квадрате и на сваки ставити кашичицу џема.
Преклопити два краја теста према средини и мало притиснути да се не би отворили прилком печења или лагано преклопити на пола. Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц 15-20 минута. Готове салашњаке мало прохладити, обилно посути прах шећером и ванилин шећером и уживати лиснатим, хрскавим залогајима.
Салчићи по бакином рецепту вратиће вас у детињство, а сигурно ће вам успети из прве.
Сличан рецепт за постпуком припреме можете погледати у видеу.