Domaći SALČIĆI puni pekmeza – Hrskavi spolja, sočni unutra i toliko mekani da se tope u ustima, miris koji budi najlepše uspomene iz detinjstva
Ljubitelji starinskih kolača teško će odoleti štrudlama, krofnama i salčićima. Ove poslastice uglavnom su bile glavne zvezde nedeljnog ručka.
Salčići puni pekmeza pravi su izbor za sve koji žele da uživaju u jednostavnom, ali neodoljivom slatkom zalogaju.
Ovi mekani, prhki kolačići listaju se poput stranica knjige, a svaki zalogaj vraća nas u detinjstvo, podsećajući na mirisne, domaće deserte koje su pripremale bake. Bogat pekmez u sredini, zajedno sa savršeno hrskavom koricom, stvara kombinaciju koju je teško odoleti.
Bilo da ih spremate za porodični užitak ili kao posluženje za goste, salčići sa pekmezom sigurno će osvojiti sve koji ih probaju.
Sastojci:
600 g brašna
4 žumanceta
rendana kora jednog celog limuna
prstohvat soli
300 ml kisele vode
350 g svinjskog sala
1 vanilin šećer
pekmez od kajsija
šećer u prahu
Priprema:
U dublju vanglu prosejati brašno, dodati žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dodavati vodu. Umesti srednje mekano testo, raklagijati tanko i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi (poželjno je da prostorija bude hladnija) nekih pola sata.
Postupak ponoviti još dva puta, četvrti put rasklagijati testo na debljinu 1cm, opkrojiti nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, iseći na kvadrate i na svaki staviti kašičicu džema.
Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilkom pečenja ili lagano preklopiti na pola. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta. Gotove salašnjake malo prohladiti, obilno posuti prah šećerom i vanilin šećerom i uživati lisnatim, hrskavim zalogajima.
Salčići po bakinom receptu vratiće vas u detinjstvo, a sigurno će vam uspeti iz prve.
Sličan recept za postpukom pripreme možete pogledati u videu.